Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsko prilákalo za prvých 10 mesiacov rekordný počet turistov

Alcudia na Baleárskom ostrove Mallorca, Španielsko Foto: canalvenecia.com

Počet zahraničných turistov, ktorí navštívili krajinu od začiatku roka do 31. októbra, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástol o 7,5 % na 58,3 milióna.

Madrid 21. novembra (TASR) - Španielsko prilákalo počas prvých desiatich mesiacov tohto roka viac turistov ako kedykoľvek predtým. Informovala o tom agentúra DPA.

Počet zahraničných turistov, ktorí navštívili krajinu od začiatku roka do 31. októbra, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástol o 7,5 % na 58,3 milióna, uviedlo španielske ministerstvo turizmu. Do konca roka počet turistov s najväčšou pravdepodobnosťou prekoná 63 miliónov, a tým výrazne aj rekord z roku 2012 (60,6 milióna), uviedol minister priemyslu, energetiky a cestovného ruchu José Manuel Soria.

Zahraniční dovolenkári síce podľa predbežných čísel v priemere na hlavu míňajú o niečo menej ako v roku 2013, ale príjmy z turizmu tento rok tiež výrazne prekonajú vlaňajších 59 miliárd eur, dodal Soria.

Najviac turistov, 13,8 milióna, pricestovalo z Británie, čo je o 5,6 % viac ako vlani. Na druhom mieste sú Francúzi, ktorých počet vzrástol o 11,8 na 9,5 milióna, a Nemcov s 9,6 milióna (+6,2 %) odsunuli na tretie miesto.

Spomedzi španielskych regiónov najviac zahraničných turistov za prvých 10 mesiacov 2014 prilákalo Katalánsko (15 miliónov), za ktorým nasledujú Baleárske (11,1 milióna) a Kanárske (9,4 milióna) ostrovy.

Po spľasnutí realitnej bubliny je turizmus opäť dôležitým motorom španielskej ekonomiky.