Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Súd s katalánskymi separatistami sa začne 12. februára

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi obvinenými je aj bývalý katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras, označovaný za hlavného organizátora zakázaného referenda o nezávislosti Katalánska.

San Joan de Vilatorrada 1. februára (TASR) - Súdny proces s 12 katalánskymi separatistami za ich úlohu v pokuse o odtrhnutie Katalánska od Španielska, sa začne 12. februára. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na španielsky najvyšší súd.

Jedným zo "stoviek" svedkov v procese bude bývalý španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý po referende o nezávislosti v októbri 2017 rozpustil regionálnu vládu v Katalánsku a vypísal predčasné voľby.

Ako svedkovia sú predvolaní aj niekdajšia vicepremiérka Soraya Saénz de Santamaría, katalánsky expremiér Artur Mas či starostka Barcelony Ada Colauová.

Súd si chce vypočuť i svedectvo policajtov a občanov, ktorí boli zranení počas násilností v deň referenda. Ako svedka však odmietol predvolať španielskeho kráľa Felipeho VI., ale aj amerického lingvistu, filozofa a politického aktivistu Noama Chomského či renomovaného britského historika Paula Prestona v úlohe expertov.

Za zorganizovanie nezákonného referenda o nezávislosti a následného vyhlásenia Katalánskej republiky bolo deväť osôb obvinených zo vzbury. V prípade uznania za vinných im hrozí odňatie slobody v trvaní až do 25 rokov.

V piatok nadránom konvoj katalánskej regionálnej polície previezol týchto obvinených - sedem mužov a dve ženy - z troch rozličných väzení do väzenských zariadení neďaleko Madridu.

Okrem nich sa pred súd postavia aj ďalšie tri osoby obvinené z občianskej neposlušnosti a sprenevery verejných prostriedkov.

Podporovatelia nezávislosti Katalánska označili súdny proces za "frašku".

Medzi obvinenými je aj bývalý katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras, označovaný za hlavného organizátora zakázaného referenda o nezávislosti Katalánska, ktoré viedlo k jednej z najväčších kríz v moderných dejinách Španielska.

Obvinený naopak nie je bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý je v dobrovoľnom exile v Belgicku, pretože v Španielsku nie sú možné súdne procesy v neprítomnosti. Puigdemont je tiež obvinený zo vzbury.

Referendum o nezávislosti Katalánska sa uskutočnilo 1. októbra 2017 aj napriek nesúhlasu Madridu. Katalánsky parlament napriek tomu pristúpil 27. októbra k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti. Nasledujúci deň španielska vláda uvalila na Katalánsko nútenú správu, odvolala katalánsku vládu a rozpustila regionálny parlament.