Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Španielsko v rámci boja s krízou zdaní banky a energetické spoločnosti

Na archívnej snímke z 3. mája 2016 budova španielskeho parlamentu v Madride. Foto: TASR / AP

Premiér Sánchez v prejave, ktorým otvoril parlamentnú rozpravu o stave krajiny, zdôraznil, že si je "plne vedomý" ekonomických problémov, ktorým ľudia čelia.

Madrid 12. júla (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok oznámil dočasné zdanenie bánk a energetických spoločností a prisľúbil sériu ďalších opatrení na pomoc obyvateľom, ktorí trpia prudko rastúcou infláciou a zvýšenými nákladmi na energie v dôsledku predlžujúcej sa vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Očakáva sa, že dane z bánk a energetických spoločností v priebehu dvoch rokov prinesú do štátneho rozpočtu sedem miliárd eur, uviedla španielska vláda.

Premiér Sánchez v prejave, ktorým otvoril parlamentnú rozpravu o stave krajiny, zdôraznil, že si je "plne vedomý" ekonomických problémov, ktorým ľudia čelia. Zároveň oznámil zavedenie bezplatných železničných preukazov v období od septembra do decembra a zľavy na služby mestskej hromadnej dopravy, píše AP. Študenti nad 16 rokov, ktorí dostávajú štipendiá, dostanú stoeurový príplatok.

Rozprava o stave krajiny sa v Španielsku zvyčajne považuje za meradlo fungovania tamojšieho kabinetu. Táto je prvou od roku 2015 – odvtedy sa nekonala v dôsledku volebných komplikácií a pandémie koronavírusu.

Popularita Sánchezovej ľavicovej koaličnej vlády v treťom roku jej štvorročného funkčného obdobia poklesla napriek zavedeniu viacerých opatrení, ktoré majú ľuďom pomôcť prekonať súčasné finančné ťažkosti, konštatuje AP.

Španielski spotrebitelia by podľa tamojšieho premiéra mali šetriť energie prostredníctvom práce z domu a obmedzením používania kúrenia a klimatizácie. "Môžeme to urobiť a aj to robiť budeme," povedal Sánchez.