Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vláda v Madride vymenovala nového šéfa katalánskej polície

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedením tamojšej polície Mossos d'Esquadra poverila Ferrána Lopéza, ktorý vo funkcii nahradí Josepa Lluísa Trapera.

Madrid/Barcelona 28. októbra (TASR) - Vymenovaním nového šéfa regionálnej polície pokračovala v sobotu španielska vláda v preberaní moci v autonómnom regióne Katalánsko. Vedením tamojšej polície Mossos d'Esquadra poverila Ferrána Lopéza, ktorý vo funkcii nahradí Josepa Lluísa Trapera, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na španielske ministerstvo vnútra.

Lopéz bol v doterajšej hierarchii katalánskej polície "mužom číslo dva" a bol zodpovedný za riadenie územnej koordinácie. Trapero je obvinený z podpory vzbury a hrozí mu až 15 rokov väzenia.

Trapero bol jedným z dvoch šéfov katalánskej polície, prezývanej Mossos. Pozícia druhého šéfa Pera Solera zostane podľa denníka La Vanguardia neobsadená.

Korene Mossos d'Esquadra siahajú do začiatku 18. storočia. Vo svojej súčasnej podobe existuje táto policajná sila však až od roku 1983. V jej radoch slúži takmer 17.000 príslušníkov. Členovia "Mossos" ako jediní hliadkujú uliciach autonómnej oblasti v "bežných" časoch. V Španielsku majú vlastné policajné jednotky ešte autonómne oblasti Baskicko a Navarra.