Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Voľby v Španielsku priniesli politické zemetrasenie

Manuela Carmenová. Foto: TASR/AP

Čisto matematicky sa v ôsmich regiónoch presadili ľavicové a liberálne strany, ktoré budú musieť na vytvorenie vlád spojiť svoje sily, čo je v Španielsku nezriedka značný problém.


Madrid/Barcelona 25. mája (TASR) - O politické zemetrasenie v Španielsku sa v nedeľu pri regionálnych a komunálnych voľbách postarali dve ženy-nestraníčky, ktoré sa vďaka prekvapujúco vysokým ziskom v Madride a v Barcelone môžu stať primátorkami oboch metropol.

Manuela Carmenová a Ada Colauovej kandidovali na volebné líderky ľavicových zoskupení s podporou hnutia Podemos. Obe dnes mienkotvorný denník El País označil za symboly politických zmien v krajine.

V osobe 71-ročnej sudkyne na dôchodku Manuely Carmenovej, známej pod prezývkou La abuela (Babička), má Madrid vážnu uchádzačku o post primátorky. Právnička sa pri tom nechala na kandidatúru iba prehovoriť, pretože pôvodne zastávala názor, že politická zmena je úlohou pre mladých ľudí.

Katalánka Ada Colauová (41) je známou aktivistkou proti násilnému vysťahovaniu bydlísk. Teraz sa možno sama postará o "vysťahovanie" iného charakteru, ak by sa jej podarilo vystriedať na čele barcelonskej radnice Xaviera Triasa.

Celkove priniesli regionálne a komunálne voľby v Španielsku dramatický posun doľava, ale navyše aj prekreslenie politickej scény, pripomenula agentúra DPA.

Ľudová strana (PP) premiéra Mariana Rajoya, ktorá vládla doteraz v 11 zo 17 regiónoch a mala starostov v takmer všetkých sídelných mestách provincií, stratila značnú časť moci, a to vrátane svojich bášt, akými boli Madrid alebo Valencia.

Médiá dnes navyše pripomenuli, že nedostatok sebareflexie a sebakritiky po zverejnení výsledkov je pre ľudovcov najlepším predpokladom pre ďalšiu "katastrofu" v blížiacich sa parlamentných voľbách.

Čisto matematicky sa v ôsmich regiónoch presadili ľavicové a liberálne strany, ktoré budú musieť na vytvorenie vlád spojiť svoje sily, čo je v Španielsku nezriedka značný problém.

V krajine totiž kultúra vytvárania koalícií nie je priveľmi zakotvená a tak môže hroziť vo viacerých španielskych regiónoch niečo na spôsob Andalúzie, kde síce 22. marca zvolili nový regionálny parlament, ale ani po viac ako dvoch mesiacoch nemajú novú regionálnu vládu, pričom sa už hovorí o predčasných voľbách.