Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsko vyhlásilo vojnu alternatívnej medicíne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda tak chce odstrániť zo zdravotných stredísk nevedecké liečebné metódy.

Madrid 15. novembra (TASR) - Španielska vláda vyhlásila vojnu alternatívnej medicíne, ako napríklad akupunktúra alebo homeopatia. Vláda tak chce odstrániť zo zdravotných stredísk nevedecké liečebné metódy. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Plán, ktorý predstavili ministri vedy a zdravotníctva, má zabrániť "potenciálnym škodlivým účinkom" týchto praktík "keď sa používajú ako alternatíva alebo ako doplnok k liečbe", ktorá je založená na vedeckom princípe, uviedla vláda vo svojom vyhlásení.

"Mnohí ľudia stále veria, že niektoré procedúry fungujú napriek tomu, že o tom nie sú k dispozícii žiadne vedecké dôkazy," píše sa vo vyhlásení.

Podľa plánu sa má rovnako obmedziť aj vyučovanie alternatívnej medicíny na španielskych univerzitách a to prostredníctvom dohôd medzi dekanmi či španielskymi regionálnymi orgánmi, podľa ktorých sa prestanú vydávať diplomy spojené s týmito praktikami.

O otázke alternatívnej medicíny sa začalo v Španielsku diskutovať po tom, ako odborníci v oblasti zdravotníctva a vedy po niekoľkých úmrtiach v súvislosti s týmto typom liečby zatlačili na ministerstvo zdravotníctva, aby prijalo potrebné opatrenia v tejto veci.

Krajinou nedávno otriasol prípad 21-ročného Maria Rodrigueza, ktorý zomrel po tom, ako sa rozhodol vymeniť nemocničnú liečbu leukémie za prírodného liečiteľa. Ten tvrdil, že dokáže vyliečiť rakovinu pomocou vitamínov.