Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Zabitý Maročan mal falošný pás s výbušninami

Sanitka odchádza po skončení policajnej operácie na ceste pri španielskom meste Subirats 21. augusta 2017. Katalánska regionálna polícia potvrdila dnes zastrelenie 22-ročného Maročana Younesa Abouyaaqouba, medzinárodne hľadaného v súvislosti so štvrtkovým útokom dodávkou na rušnej triede v Barcelone. Foto: TASRAP

Polícia uviedla, že má dôkazy o tom, že Younes Abouyaaqoub šoféroval dodávku, s ktorou vrážal vo štvrtok na rušnej ulici v Barcelone do ľudí, pričom 13 z nich usmrtil.


Barcelona 22. augusta (TASR) - Medzinárodne hľadaný 22-ročný Maročan, ktorého v pondelok zastrelila polícia vo vinohrade pri katalánskom Subiratse, mal pri sebe tašku plnú nožov a na sebe falošný pás s výbušninami. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Polícia uviedla, že má "vedecké dôkazy" o tom, že Younes Abouyaaqoub šoféroval dodávku, s ktorou vrážal vo štvrtok na rušnej ulici v Barcelone do ľudí, pričom 13 z nich usmrtil a ďalším viac ako 120 osobám spôsobil zranenia. Potom ukradol auto a jeho vodiča dobodal na smrť.




Po štyroch dňoch na úteku ho videli v pondelok popoludní pri vlakovej stanici približne 50 kilometrov západne od Barcelony. Druhá svedkyňa oznámila polícii, že s určitosťou zahliadla muža, ktorého fotografiu zverejnili médiá nielen v Španielsku.

Dvaja policajti našli Abouyaaqouba, ako sa ukrýva vo vinohrade a požiadali ho, aby sa identifikoval. Zastrelili ho, keď im ukázal na tele niečo, čo vyzeralo ako trhaviny a začal kričať "Alláhu akbar" (v arabčine Boh je veľký).

Šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero ďalej uviedol, že zastreleného muža najskôr preveril robot na odstraňovanie bômb, avšak zistilo sa, že pás s výbušninami bol falošný. Pri jeho tele našli tašku plnú nožov.

Policajná fotografia tela ukazovala podľa AP zakrvavenú tvár s niekoľkodňovým strniskom na brade.

Trapero zdôraznil, že s Abouyaaqoubovou smrťou došlo k likvidácii 12-člennej skupiny zodpovednej za minulotýždňové teroristické útoky v Barcelone a v Cambrilse. Štyria sú vo väzbe a ôsmi sú mŕtvi. Piatich zastrelila polícia v prímorskom Cambrilse, kde v piatok skoro ráno pri útoku dodávkou prišla o život jedna žena, a dvaja zahynuli pri výbuchu, keď pripravovali bomby deň pred barcelonským útokom. Posledným, kto bol z extrémistickej bunky na slobode, bol Younes Abouyaaqoub.

K zodpovednosti za útoky v Barcelone a v Cambrilse sa prihlásila skupina Islamský štát.