Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zara stiahla z predaja detské tričko podobné uniforme z Osvienčimu

Predajňa značky Zara. Foto: TASR/AP

Tričko s vodorovnými modrými a bielymi pruhmi sa dalo kúpiť cez internet v troch európskych krajinách.

Madrid 27. augusta (TASR) - Celosvetovo známa značka oblečenia Zara, ktorú vlastní španielska firma Inditex, dnes stiahla z predaja detské pásikované tričko ozdobené veľkou žltou šesťcípou hviezdou po tom, ako ho kritici prirovnali k uniformám, aké nosili židovskí väzni v koncentračných táboroch za vlády nacistického Nemecka. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Tričko s vodorovnými modrými a bielymi pruhmi sa dalo kúpiť cez internet v troch európskych krajinách, ale nie v Izraeli, uviedla hovorkyňa Inditexu. Podobnosť s väzenskými uniformami bola neúmyselná a návrh odevu bol inšpirovaný šerifskou hviezdou z klasických westernových filmov, dodala hovorkyňa.

Niekoľko hodín po tom, čo sa tričko dostalo do predaja, si niektoré noviny všimli jeho podobnosť s väzenskými uniformami v koncentračných táboroch a na Twitteri sa tiež objavili kritické poznámky o dizajne trička.

"Na tričku je v ľavej hornej časti veľká šesťcípa hviezda, presne na tom istom mieste, kde nacisti nútili Židov nosiť Dávidovu hviezdu," napísal izraelský denník Haarec a tento kus oblečenia označil za "znepokojujúcu pripomienku temnejších čias".

Haarec na svojej webovej stránke zverejnil fotografiu časti uniformy, akú nosili väzni v koncentračnom tábore Osvienčim: kabátik so zvislými zelenými a bielymi pruhmi a so žltou hviezdou pod ľavým plecom, v ktorej bol nápis "Jude" - teda nemecké slovo pre Žida.

Len pred niekoľkými dňami Zara, ktorá má sieť vyše 2000 obchodov v 88 krajinách po celom svete, stiahla z predaja tričko s heslom "Biela je nová čierna".