Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Španielsko zriaďuje stredisko na zvládanie zvýšeného náporu migrantov

Migrantka prichádza do prístavu španielskeho mesta Algeciras po záchrane z oblasti Gibraltárskeho prielivu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Španielska vláda rokuje s Marokom, odkiaľ prevádzači migrantov na cestu po Stredozemnom mori posielajú, ako aj s krajinami, z ktorých pochádzajú.

Madrid 3. augusta (TASR) - Španielsko sa rozhodlo zriadiť stredisko na zvládanie zvýšeného náporu migrantov prichádzajúcich zo severnej Afriky počas letných mesiacov. Cieľom tohto opatrenie je odľahčenie preťažených miestnych úradov, informovala v piatok agentúra AP.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v piatok oznámil, že avizované ústredné operačné velenie bude koordinovať reakciu Španielska na prílev tisícok migrantov.

Sánchez ďalej uviedol, že jeho vláda rokuje s Marokom, odkiaľ prevádzači migrantov na cestu po Stredozemnom mori posielajú, ako aj s krajinami, z ktorých pochádzajú.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uvádza, že za prvých päť mesiacov tohto roka sa v španielskych vodách podarilo zachrániť 8150 migrantov. Od konca mája však tento počet značne narástol - zachránených bolo takmer 15.000 migrantov, teda viac ako 240 migrantov za deň. Španielsko tak predstihlo Taliansko ako hlavná vstupná brána pre migrantov snažiacich sa po mori dostať do EÚ.