Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Španielsku stranu Vox v Madride podporil argentínsky prezident

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V domácej španielskej politiky bola strana Vox najúspešnejšia v parlamentných voľbách v roku 2019, keď získala 52 kresiel v 350-člennej snemovni.

Madrid 19. mája (TASR) - Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Priaznivci strany Vox mávali stovkami španielskych vlajok a povzbudzovali rečníkov od francúzskej prezidentskej kandidátky Marine Le Penovej po lídra portugalskej strany Chegu Andreho Venturu. Exprezidenta USA Donalda Trumpa zastúpil Matt Schlapp, bývalý riaditeľ pre politické záležitosti Bieleho domu a viceprezident konzervatívnej Heritage Foundation.

Na stretnutí pred eurovoľbami sa zúčastnil aj argentínsky prezident Javier Milei. V Madride je od piatka, pričom sa nestretol so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, španielskym kráľom, ani s iným vládnym predstaviteľom. Počas prejavu si vyslúžil potlesk za prejav, v ktorom odsudzoval "ľavičiarov" a obhajoval kapitalizmus voľného trhu.

Prítomnosť zahraničných politikov vyvolala prísne bezpečnostné opatrenia len niekoľko dní po atentáte na slovenského premiéra Roberta Fica.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vystúpila prostredníctvom živého videovstupu a vo svojom prejave v španielčine kritizovala nelegálnu migráciu a surogátne (náhradné) materstvo.

Vo vopred nahraných videoprejavoch kresťanské hodnoty Európy vyzdvihli maďarský prezident Viktor Orbán a bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Strana Vox pod vedením lídra Santiaga Abascala dúfa, že si vo voľbách 9. júna zvýši súčasné zastúpenie štyroch poslancov v EP. Podľa prieskumu Cluster 17 zverejneného v piatok má šancu získať 8,8 percenta hlasov a šesť mandátov.

V domácej španielskej politiky bola strana Vox najúspešnejšia v parlamentných voľbách v roku 2019, keď získala 52 kresiel v 350-člennej snemovni. V tomto volebnom období je treťou najsilnejšou stranou s 33 poslancami.