Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Španielsky a belgický premiér navštívia Izrael i palestínske územia

Na snímke španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Rokovania sa podľa Madridu zamerajú na poskytnutie ochrany civilistom, bezpodmienečné a okamžité prepustenie rukojemníkov a prístup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Madrid/Brusel 21. novembra (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez a predseda belgickej vlády Alexander de Croo vo štvrtok navštívia Izrael a palestínske územia. Stretnú sa s prezidentom Jicchakom Hercogom, premiérom Benjaminom Netanjahuom a palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Sánchez a De Croo budú v piatok v Egypte rokovať s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a šéfom Ligy arabských štátov (LAŠ) Ahmadom Abúlom Ghajtom.

Rokovania sa podľa Madridu zamerajú na poskytnutie ochrany civilistom, bezpodmienečné a okamžité prepustenie rukojemníkov, prístup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva. Takisto sa majú venovať dlhodobému politickému riešeniu na úrovni dvoch štátov, Izraela a Palestíny.

Španielsko je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ. Polročné rotujúce predsedníctvo prevzalo v júli a koncom decembra ho odovzdá Belgicku.