Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsky expremiér Rajoy chce definitívne odísť z politického života

Mariano Rajoy, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rajoya, jedného z najdlhšie slúžiacich ministerských predsedov Európy, zosadili minulý týždeň v piatok po tom, ako neuspel v tajnom hlasovaní o vyslovení dôvery v parlamente.

Madrid 6. júna (TASR) - Bývalý španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorého zosadili z funkcie začiatkom mesiaca, v stredu vyhlásil, že hodlá úplne odísť z politiky. Rajoy sa vzdal i predsedníctva v konzervatívnej Ľudovej strane (PP).

"Mojím zámerom je úplne opustiť politiku - v živote sú aj iné veci, ktorým sa človek môže venovať. Mal som nesmierne intenzívny politický život a domnievam sa, že tu už nemá zmysel zostávať," uviedol v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Cadena Cope 63-ročný Rajoy, ktorý sa už nehodlá zúčastniť na mimoriadnom júlovom sneme PP, kde zvolia jeho nástupcu.

Rajoya, jedného z najdlhšie slúžiacich ministerských predsedov Európy, zosadili minulý týždeň v piatok po tom, ako neuspel v tajnom hlasovaní o vyslovení dôvery v parlamente. Podnet na hlasovanie podali socialisti v súvislosti s korupčnou kauzou, ktorá poškodila jeho stranu. Nahradil ho líder socialistov Pedro Sánchez.

Rajoy od roku 2011, keď sa ujal úradu premiéra, prežil záchranu bankového sektora Španielska, voľby, po ktorých skončil v menšinovej vláde, ako aj separatistické úsilie v bohatom severovýchodnom regióne Katalánsko.

Odhaduje sa, že na čele PP by ho mohla nahradiť bývalá ministerka obrany María Dolores de Cospedalová, ktorá je aktuálne námestníčkou strany. Ďalšími sú bývalá vicepremiérka Soraya Sáenzová de Santamaría a predseda severozápadného regiónu Galícia Alberto Núňez Feijóo, ktorý má blízko k zosadenému expremiérovi.