Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsky kráľ v prejave ostro kritizoval katalánsku regionálnu vládu

Balkóny vyzdobené katalánskymi a španielskymi zástavami na ulici v Barcelone. Foto: TASR

Podľa vlastných slov by všetkým krajanom chcel sprostredkovať posolstvo pokoja a nádeje.

Madrid 3. októbra (TASR) - Ostrou kritikou reagoval dnes večer španielsky kráľ Filip VI. vo svojom historicky prvom mimoriadnom televíznom vystúpení na konflikt okolo snáh Katalánska odčleniť sa od monarchie a vyhlásiť nezávislosť.

Monarcha zdôraznil, že katalánska regionálna vláda riskuje týmto úsilím hospodársku a sociálnu stabilitu Katalánska a celého Španielska.

Regionálna vláda sa pohybuje v priestore mimo zákonnosť a svojimi akciami Katalánsko rozdelila. "Sú to ťažké časy, avšak prekonáme ich a pokročíme vpred," vyhlásil španielsky kráľ.

Podľa vlastných slov by všetkým krajanom chcel sprostredkovať posolstvo pokoja a nádeje. Bez demokratického rešpektu niet pokojného spolunažívania, zdôraznil a dodal, že je zodpovednosťou štátu, aby zabezpečil ústavný poriadok v krajine.

Od nedeľňajšieho zákroku španielskej polície proti ilegálne uskutočnenému referendu o nezávislosti Katalánska sa situácia v tomto regióne ešte viac zdramatizovala. Dnes vyšli do ulíc nielen v Barcelone, ale aj ďalších katalánskych mestách státisíce ľudí a výrazným protestom proti tvrdému postupu bezpečnostných zložiek, ktorého dôsledkom bolo takmer 900 zranených, bol i dnešný generálny štrajk, ku ktorému vyzvali odbory i ďalšie organizácie.