Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Španielsky kráľovský pár navštívi v apríli Biely dom

Na archívnej snímke španielsky kráľ Filip VI. (uprostred) a jeho manželka kráľovná Letizia (vpravo). Foto: TASR/AP

Kráľovský pár bol v USA pri príležitosti 300. výročia založenia miest New Orleans a San Antonio, ktoré majú historické väzby na Španielsko.

Washington 11. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump a prvá dáma USA Melania Trumpová privítajú v apríli na štátnej večeri v Bielom dome španielskeho kráľa Filipa VI. a jeho manželku, kráľovnú Letiziu. V utorok to oznámil Biely dom. Pôjde o tretiu štátnu večeru od začiatku Trumpovej vlády.

Slávnostná večera je súčasťou štátnej návštevy naplánovanej na 21. apríla, spresnila Trumpova hovorkyňa Stephanie Grishamová, píše agentúra AP.

"Návšteva sa koná v rámci oslavy blízkeho priateľstva a spoločných dejín oboch krajín a opätovného potvrdenia ich záväzkov zaujať spoločný postoj pri riešení súčasných globálnych výziev," uviedla Grishamová.

Kráľ Filip VI. sa prvýkrát s Trumpom stretol v Oválnej pracovni Bieleho domu v júni 2018. Kráľovský pár bol v USA pri príležitosti 300. výročia založenia miest New Orleans a San Antonio, ktoré majú historické väzby na Španielsko.

Americký prezident vtedy ocenil "mimoriadny" vzťah medzi Spojenými štátmi a Španielskom v oblasti obchodu a obrany.

Prvú štátnu večeru Trump usporiadal na počesť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v apríli 2018 a druhú na počesť Austrálie v septembri 2019.