Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsky kráľovský pár odložil kvôli formovaniu novej vlády návštevu

Španielsky kráľ Filip VI. (vľavo) a španielska kráľovná Letizia. Foto: TASR/AP

Plánovaná návšteva na pozvanie britskej kráľovnej Alžbety II. bola médiami v Španielsku označovaná za historickú a veľmi dôležitú.


Madrid 4. februára (TASR) - Prvú oficiálnu návštevu španielskeho kráľovského páru vo Veľkej Británii po takmer 30 rokoch, ktorá sa mala uskutočniť v dňoch 8.-10. marca, odložili na neurčito.

Kráľ Filip VI. a kráľovná Letizia chcú totiž zostať v Madride v súvislosti s komplikovaným procesom formovania novej vlády monarchie na Pyrenejskom polostrove, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na španielske ministerstvo zahraničných vecí.

Plánovaná návšteva na pozvanie britskej kráľovnej Alžbety II. bola médiami v Španielsku označovaná za historickú a veľmi dôležitú.

Naposledy zamieril z Madridu na Britské ostrovy v apríli 1986 otec Filipa VI., kráľ Juan Carlos I., ktorý vtedy okrem iného vystúpil s prejavom aj v britskom parlamente.

Madrid a Londýn udržiavajú síce všeobecne dobré bilaterálne vzťahy, avšak vzťahy medzi oboma monarchiami zaťažuje pretrvávajúci spor o Gibraltár - britské územie na juhu Pyrenejského polostrova. Britský princ Charles a princezná Diana tam v roku 1981 strávili - nie práve na radosť španielskeho panovníka Juana Carlosa - časť svojich medových týždňov.

Nový termín návštevy španielskeho kráľovského páru vo Veľkej Británii zatiaľ nie je známy.