Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielsky minister rokoval s britským o Gibraltáre po brexite

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Gibraltár má 32.000 obyvateľov, z ktorých 96 percent vlani v referende hlasovalo za zotrvanie Británie v EÚ.

Madrid 3. apríla (TASR) - Španielsky minister zahraničných vecí Alfonso Dastis sa stretol v Madride s britským ministrom pre brexit Davidom Davisom, s ktorým hovoril o budúcnosti Gibraltáru po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Podľa dnešného vyjadrenia španielskeho rezortu diplomacie minister na schôdzke podporil stanovisko EÚ, že Španielsko by malo mať právo vetovať akúkoľvek dohodu týkajúcu sa britského územia na južnom cípe Pyrenejského polostrova. Davis na vopred neoznámenej večeri s Dastisom v nedeľu večer zopakoval, že Gibraltár má pevnú podporu Británie.

Dastis dnes obvinil Britániu, že v otázke Gibraltáru stráca tradičnú rozvahu po tom, ako sa vedúci britský konzervatívny politik vyjadril, že Británia bude pripravená brániť Gibraltár vojensky. Bývalý vodca konzervatívcov Michael Howard povedal, že premiérka Theresa Mayová je ochotná ísť pre Gibraltár do vojny rovnako, ako išla zosnulá premiérka Margaret Thatcherová pred 35 rokmi do vojny s Argentínou o Falklandské ostrovy.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson dnes povedal, že zvrchovanosť nad Gibraltárom "sa nezmení a nemôže zmeniť bez toho, aby s tým súhlasili obyvatelia Gibraltáru a občania Spojeného kráľovstva". Povedal to v Luxemburgu, kde dnes rokovali ministri zahraničných vecí EÚ.

Britský minister pre brexit dnes odcestoval zo Španielska do Portugalska. Jeho stretnutia tvoria súčasť príprav Londýna na odchod z EÚ.

Gibraltár má 32.000 obyvateľov, z ktorých 96 percent vlani v referende hlasovalo za zotrvanie Británie v EÚ. Španielsko sa po stáročia usiluje získať nazad zvrchovanosť nad Gibraltárom, o ktorú prišlo po prehratej vojne v roku 1713.