Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd rozhodne v kauze 10 katalánskych politikov až v pondelok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Všetci sú obvinení zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií.

Madrid 1. decembra (TASR) - Španielsky Najvyšší súd rozhodne až v pondelok o žiadostiach o podmienečné prepustenie z väzby, ktoré podalo osem bývalých členov katalánskej vlády a dvaja vplyvní občianski aktivisti.

Podľa agentúry AP o tom v piatok informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu, ktorého sudca Pablo Llarena v piatok jednotlivých katalánskych činiteľov postupne vypočúval.

Všetci desiati sú obvinení zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií.

Osem ministrov Madridom zosadenej katalánskej vlády - Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassová, Joaquim Forn, Meritxell Borrasová, Josep Rull a Jordi Turull - je vo väzbe od 2. novembra na základe rozhodnutia Národného súdu. Rovnaký verdikt tento súd prijal aj 16. októbra, keď nariadil väzbu pre Jordiho Sáncheza, vodcu Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC), a Jordiho Cuixarta, predsedu združenia Ómnium Cultural (OC) podporujúceho katalánsky jazyk a kultúru.

Advokáti všetkých väznených od súdu žiadali prepustenie svojich mandantov na slobodu. Ako argument uviedli, že zadržaní sa vzdali jednostranného vyhlásenia nezávislosti Katalánska do Španielska a akceptovali uplatnenie článku 155 španielskej ústavy, ktorý vláde v Madride umožnil prevziať kontrolu nad Katalánskom, zosadiť jeho vládu a vypísať predčasné parlamentné voľby.

Bývalý katalánsky premiér Artur Mas v piatok uviedol, že chápe stratégiu obhajoby založenú na vzdaní sa politických aktivít, ktoré by boli v rozpore so španielskou ústavou. Kritizoval súčasne rozhodnutie vlády v Madride ohľadom prevzatia kontroly nad Katalánskom po jednostrannom vyhlásení nezávislosti tohto regiónu.

"Každý, kto sa vo väzení ocitol neprávom, má právo využiť akýkoľvek argument, ktorý vedie k slobode,"
vyhlásil Mas pred budovou Najvyššieho súd v Madride, kam prišiel podporiť desiatich väznených politikov a aktivistov.

Predstavitelia proseparatistických politických strán a združení novinárov ubezpečili, že "peniaze na (zaplatenie) kaucie sú pripravené, aby vo väzení neboli ani o päť minút dlhšie". Uviedla to katalánska poslankyňa Ester Capellová.

Viaceré španielske médiá upozornili, že desať prívržencov katalánskej nezávislosti by sa mohlo dostať na slobodu práve včas, aby sa ešte mohli zapojiť do kampane pred voľbami do katalánskeho parlamentu vypísaných vládou v Madride na 21. decembra. Predvolebná kampaň sa začne 5. decembra.

Podľa katalánskeho politológa Oriola Bartomeusa by prepustenie desiatich bojovníkov za nezávislosť Katalánska bolo zvratom v ich kampani, pretože po neúspešných pokusoch o odtrhnutie sa od Španielska katalánski separatisti založili svoju politickú kampaň na téme oslobodenia tých, ktorých označujú za "politických väzňov".

"Represálie (španielskeho) štátu sú mobilizujúcim faktorom hnutia za nezávislosť,"
uviedol Bartomeus, ktorý má blízko k socialistom. "Keď nebudú mať politických väzňov, budú musieť preorientovať svoju kampaň," dodal.