Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Telo diktátora Franca neexhumujú ani mu nepresunú hrob.Zamietol to súd

Generál Franco, archívna snímka. Foto: theguardian.com

Osud Údolia padlých je v Španielsku predmetom zatiaľ bezvýsledných diskusií už dlhší čas.

Madrid 28. februára (TASR) - Exhumáciu telesných pozostatkov generála Francisca Franca a presun diktátorovho hrobu z mauzólea v Údolí padlých (Valle de los Caidos) neďaleko Madridu zamietol dnes španielsky najvyšší súd.

Niekdajší vyšetrujúci sudca Baltasar Garzón a advokáti Manuel Ollé a Eduardo Ranz sa na najvyšší súd krajiny obrátili po tom, čo ich návrhy na odstránenie miesta posledného odpočinku a transformáciu mauzólea na pamätné miesto obetí občianskej vojny a diktatúry zamietol španielsky vládny kabinet premiéra Mariana Rajoya.

Trojica predložila predmetnú žiadosť vláde ešte v novembri 2015 pri príležitosti 40. výročia Francovho úmrtia, ktoré sa v Španielsku vníma ako počiatok demokracie.

Osud Údolia padlých je v Španielsku predmetom zatiaľ bezvýsledných diskusií už dlhší čas. Túto lokalitu začali budovať za účasti väzňov v roku 1940 na znak Francovho triumfu v občianskej vojne. Oficiálne odhady hovoria o tom, že tu pochovali asi 30.000 osôb, niektorí historici však pripúšťajú až dvojnásobný počet.