Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Španielsky parlament neschválil amnestiu pre katalánskych separatistov

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Sánchez prisľúbil amnestiu a ďalšie ústupky výmenou za podporu dvoch katalánskych separatistických strán pri hlasovaní o dôvere v parlamente v novembri minulého roka.

Madrid 30. januára (TASR) – Španielsky parlament zamietol v utorok návrh zákona o amnestii pre katalánskych politikov a aktivistov. Ide o neúspech pre španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, ktorý amnestiu prisľúbil za podporu separatistických strán pri hlasovaní o dôvere svojej vláde. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Proti hlasovali v utorok v dolnej komore aj poslanci katalánskej strany Junts, ktorá amnestiu žiada, čo zdôvodnili tým, že vládny návrh nie je dostatočný.

Neschválenie kontroverzného návrhu znamená, že ho vrátia do na opätovné prerokovanie príslušnému parlamentnému výboru. Pre Sáncheza však ide napriek tomu o vážny úder a upozornenie na krehkosť podpory, ktorú má v zákonodarnom zbore.

Sánchez prisľúbil amnestiu a ďalšie ústupky výmenou za podporu dvoch katalánskych separatistických strán pri hlasovaní o dôvere v parlamente v novembri minulého roka, ktoré mu umožnilo vytvoriť novú vládu a pokračovať vo funkcii.

Ak by amnestiu napokon parlament schválil a nadobudla by účinnosť, čo by mohlo trvať niekoľko mesiacov, zabránila by právnym krokom proti stovkám katalánskych aktivistov vyšetrovaných alebo obvinených pre účasť na pokuse vyhlásiť nezávislosť Katalánska v roku 2007.

Konzervatívna španielska opozícia v nedeľu organizovala v Madride ďalší protest proti plánovanej amnestii, na ktorom sa podľa polície zúčastnilo okolo 45.000 ľudí. Opozičný líder z Ľudovej strany (PP) Alberto Núňez Feijóo demonštrantom povedal, že väčšina Španielov je proti amnestii a cieľom jeho strany pri odpore proti takémuto kroku je "zachrániť" demokraciu.