Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsky premiér odmietol ponuku kráľa Filipa VI. zostaviť vládu

Španielsky premiér Mariano Rajoy, archívne foto Foto: TASR/AP

Filip VI. teraz s najväčšou pravdepodobnosťou poverí zostavením vlády lídra socialistov.

Madrid 22. januára (TASR) - Úradujúci španielsky premiér a šéf konzervatívnej Ľudovej strany (PP) Mariano Rajoy odmietol ponuku kráľa Filipa VI. zostaviť novú vládu. Oznámili to dnes večer svetové agentúry s odvolaním sa na vyhlásenie kráľovského paláca.

Rajoy, ktorý je pri moci od roku 2011, sa dnes stretol s monarchom v rámci jeho povolebných konzultácií s politikmi. Pred ním zavítali do rezidencie Palacio de la Zarzuela pri Madride líder ľavicovej strany Podemos Pablo Iglesias a šéf socialistov Pedro Sánchez.

Kráľovský palác ďalej oznámil, že Filip VI. bude pokračovať v konzultáciách, ktoré začal pred piatimi dňami. Ich ďalšie kolo sa uskutoční 27. januára.

Rajoyova PP sa síce stala víťazom volieb konaných 20. decembra, keď získala 123 kresiel v 350-člennom parlamente. Potrebnú väčšinu by mala iba s podporou socialistov (PSOE), ale ich predseda Pedro Sánchez preferuje vytvorenie ľavicovej vlády.

Filip VI. teraz s najväčšou pravdepodobnosťou poverí zostavením vlády práve lídra socialistov, ktorí disponujú 90 mandátmi a pozorovatelia im dávajú väčšiu šancu získať podporu iných strán na vytvorenie koalície.

Líder strany Podemos, ktorá skončila v decembrových voľbách na treťom mieste, po dnešnom stretnutí s kráľom povedal, že je pripravený vytvoriť so socialistami a inými ľavicovými stranami ľavicovú koaličnú vládu.