Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Španielsky premiér Rajoy bude čeliť návrhu na vyslovenie nedôvery

Španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto: TASR/AP

Španielsky Národný súd uznal vo štvrtok 29 podnikateľov a bývalých predstaviteľov vládnucej Ľudovej strany z podvodov, daňových únikov, prania špinavých peňazí a ďalších zločinov.

Madrid 25. mája (TASR) - Španielski opoziční socialisti v piatok oznámili, že podali návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Marianovi Rajoyovi - deň po tom, ako súd uznal, že vládnuci ľudovci v minulosti ťažili z rozsiahlej schémy prideľovania zákaziek za provízie.

Generálny tajomník Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) Pedro Sánchez však bude musieť získať pre tento návrh podporu iných opozičných subjektov, keďže socialisti v dolnej komore parlamentu disponujú iba 84-mi z 350-tich kresiel, píše agentúra AP.

Španielsky Národný súd uznal vo štvrtok 29 podnikateľov a bývalých predstaviteľov vládnucej Ľudovej strany (PP) z podvodov, daňových únikov, prania špinavých peňazí a ďalších zločinov, pričom uložil tresty odňatia slobody v celkovej výške 351 rokov a samotnej strane pokutu 245.000 eur.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa k iniciatíve PSOE postaví propodnikateľská strana Občania (Ciudadanos), ktorej 32 poslancov doteraz podporovalo v parlamente menšinovú vládu konzervatívnej PP. Ľavicová protisystémová koalícia Zjednotení môžeme (Unidos Podemos) so 67 poslancami sa už vyjadrila, že zahlasuje za vyslovenie nedôvery premiérovi.

Rajoyova PP dosiahla iba v stredu významný úspech v podobe schválenia národného rozpočtu pre tento rok, čo podľa AP znamená, že "teoreticky" získala priestor na ďalšie pôsobenie až do konca súčasného volebného obdobia v roku 2020.