Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

M. Rajoy žiada Katalánsko, aby objasnilo, či vyhlásilo nezávislosť

Mariano Rajoy. Foto: TASR/AP

Predseda katalánskej vlády Puigdemont v utorok pred regionálnym parlamentom v Barcelone vyhlásil, že Katalánci v referende získali právo na nezávislosť, a aj podpísal deklaráciu o zvrchovanosti.

Madrid 11. októbra (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy požiadal dnes katalánskeho lídra Carlesa Puigdemonta, aby objasnil, či oficiálne vyhlásil alebo nevyhlásil nezávislosť Katalánska. Informuje o tom spravodajská stanica BBC.

Toto vysvetlenie je podľa Rajoya potrebné predtým, ako španielska vláda prijme ďalšie opatrenia. Katalánskeho premiéra obvinil v televíziou prenášanom vyhlásení z vytvorenia "úmyselného zmätku" a povedal, že chce prinavrátiť "istotu".

Práve táto istota je nutná podľa ústavného článku 155, ktorý španielskemu premiérovi umožňuje pozastaviť autonómiu Katalánska a zaviesť v regióne priamu vládu z Madridu. Rajoy po prvý raz otvorene povedal, že aktivujú tento článok ústavy, ak Katalánci neustúpia. Dodal, že reakcia katalánskej vlády bude rozhodujúca pre dianie v budúcich dňoch.

Španielsky premiér ďalej uviedol, že je potrebné, aby sa tento stav v Katalánsku skončil a región sa "čo najskôr vrátil k istote, pohode a pokoju". Španielsky premiér hovoril po mimoriadnom zasadnutí vlády, na ktorom diskutovali o ďalších krokoch kabinetu.

Predseda katalánskej vlády Puigdemont v utorok pred regionálnym parlamentom v Barcelone vyhlásil, že Katalánci v referende získali právo na nezávislosť, a aj podpísal deklaráciu o zvrchovanosti. Dodal však, že implementácia výsledku referenda sa o niekoľko týždňov odkladá, aby vznikol priestor pre rokovania s Madridom.

Referendum o nezávislosti Katalánska z 1. októbra vyvolalo v Španielsku vážnu politickú krízu. V referende podporilo katalánsku nezávislosť 90 percent voličov. Avšak ústredná vláda v Madride vyhlásila ľudové hlasovanie za protizákonné a protiústavné, a teda neplatné.

V referende, ktoré poznačili brutálne zásahy polície, odovzdala hlas necelá polovica oprávnených voličov.