Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Španielsky súd chce vypočuť katalánskeho separatistu Puigdemonta

Na archívnej snímke Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd začal vyšetrovanie Puigdemonta a Wagensberga pre zločiny terorizmu.

Madrid 8. apríla (TASR) - Španielsky najvyšší súd vyzval v pondelok katalánskeho expremiéra a šéfa separatistov Carlesa Puigdemonta na úteku, aby vypovedal v kauze terorizmu počas protestov spojenými s neúspešným referendom o nezávislosti Katalánska v roku 2017.

V krátkom vyhlásení sa uvádza, že europoslanec Puigdemont a poslanedc katalánskeho parlamentu Rubén Wagensberg boli predvolaní, aby pred súdom dobrovoľne svedčili.

Svedectvo podajú prostredníctvom videokonferencie zo svojich bydlísk mimo územia Španielska. Súd predbežne vytýčil pojednávanie medzi 17. a 21. júnom. Dodal, že presný dátum sa dohodne neskôr, informovala agentúra AP.

Najvyšší súd začal vyšetrovanie Puigdemonta a Wagensberga pre zločiny terorizmu spojené s ilegálnou skupinou Demokratické cunami. Skupina zorganizovala protesty proti uväzneniu niekoľkých katalánskych separatistických lídrov zapojených do referenda o nezávislosti v roku 2017.

Počas demonštrácií tisíce demonštrantov zablokovali prístup na barcelonské letisko, pričom došlo k stretom s políciou a zrušeniu mnohých letov.

Puigdemont ušiel do exilu v Belgicku, pretože je hľadaný pre obvinenia zo zneužívania verejných financií. V roku 2017 viedol neúspešný pokus o odtrhnutie Katalánska od zvyšku Španielska.

Španielska ľavicová menšinová koaličná vláda momentálne prerokúva v španielskom parlamente sporný návrh zákona o amnestii, aby Puigdemonta a jeho druhov zbavila obvinenia.

Puigdemont už oznámil, že bude opäť kandidovať vo voľbách do katalánskeho parlamentu 12. mája. Pripustil aj návrat do Španielska, ak bude mať šancu byť opätovne zvolený za prezidenta katalánskeho regiónu.

Po úteku zo Španielska Puigdemont pokračoval vo svojej politickej kariére. Žil v belgickom meste Waterloo a v roku 2019 bol zvolený za poslanca Európskeho parlamentu. Udržal si aj post predsedu strany Spoločne pre Katalánsko (Junts per Catalunya – JxCAT), pričom aj vďaka úteku zo Španielska a exilu si v strane vypestoval takmer kultový status, konštatovala AP.

Wagensberg sa presťahoval do Švajčiarska po tom, čo ho začiatkom tohto roka začali stíhať.