Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsky ústavný súd dal predbežne červenú katalánskemu referendu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súčasne vyzval katalánskeho premiéra a predsedníčku parlamentu so sídlom v Barcelone, aby rešpektovali zákony krajiny, a pohrozil im, že v opačnom prípade budú čeliť trestnoprávnym dôsledkom.

Madrid 14. decembra (TASR) - Španielsky ústavný súd dnes oznámil, že rozhodol o pozastavení príprav referenda o nezávislosti Katalánska, plánovaného na september budúceho roka. Príslušné uznesenie regionálneho katalánskeho parlamentu zo 6. októbra ústavní sudcovia jednohlasne zrušili.

Ústavný súd v Madride súčasne vyzval katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a predsedníčku parlamentu so sídlom v Barcelone Carme Forcadellovú, aby rešpektovali zákony krajiny, a pohrozil im, že v opačnom prípade budú čeliť trestnoprávnym dôsledkom.

Ide zatiaľ iba o predbežné rozhodnutie. Definitívny zákaz alebo povolenie referenda zo strany ústavného súdu sa očakáva v priebehu piatich mesiacov.

Katalánski zákonodarcovia odhlasovali predmetné uznesenie bez ohľadu na pretrvávajúci odpor španielskej vlády voči separatistickým tendenciám v tejto časti krajiny a nerešpektujúc skoršie zákazy ústavného súdu. Regionálny premiér Puigdemont vyhlásil, že Katalánsko sa nenechá zastaviť ani odporom Madridu, a dodal, že jestvuje iba "referendum alebo referendum".

Vláda španielskeho premiéra Mariana Rajoya už viackrát odkázala do Barcelony, že za žiadnych okolností nedopustí odčlenenie Katalánska ako hospodársky najsilnejšieho regiónu Španielska od zvyšku krajiny.

Madrid už na jeseň 2014 podobný plebiscit v Katalánsku prekazil. Vlaňajšie regionálne voľby tam však priniesli opäť jasné víťazstvo separatistických síl, ktoré ho vnímajú ako mandát na vyhlásenie nezávislosti.