Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Španielsky súd nariadil väzbu pre členov odvolanej katalánskej vlády

Demonštranti počas protestu pred katalánskym parlamentom v Barcelone. Arhívna snímka. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie sudkyne Carmen Lamelovej sa týka deviatich politikov, ktorí sa dostavili na madridský Národný súd.

Madrid 2. novembra (TASR) - Najvyšší španielsky súd nariadil vo štvrtok umiestniť do vyšetrovacej väzby ôsmich členov odvolanej katalánskej regionálnej vlády. Deviaty z politikov, ktorých predviedli pred sudkyňu v Madride, sa môže väzbe vyhnúť, ak zaplatí kauciu, informovali španielske médiá s odvolaním sa na hovorcu súdu.

Rozhodnutie sudkyne Carmen Lamelovej sa týka deviatich politikov, ktorí sa dostavili na madridský Národný súd. Ďalší piati členovia rozpusteného katalánskeho kabinetu vrátane expremiéra Carlesa Puigdemonta predvolanie na súd nerešpektovali a zostali v Bruseli, kam odcestovali v uplynulých dňoch.

Bývalý katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras a ďalší siedmi členovia Puigdemontovho kabinetu zostanú vo väzbe bez práva na prepustenie na kauciu. Pre deviateho z nich, Santiho Vilu, sudkyňa stanovila kauciu na 50.000 eur.

Predstavitelia odvolanej katalánskej vlády čelia obvineniam z odštiepenectva, vzbury a sprenevery v súvislosti s aktivitami týkajúcimi sa vyhlásenia nezávislosti Katalánska.