Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsky ústavný súd vyslal varovanie separatistom v Katalánsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na vlaňajšiu iniciatívu separatistických síl v Katalánsku španielsky ústavný súd z iniciatívy centrálnej vlády reagoval konštatovaním, že je v rozpore s platnou ústavou krajiny.

Madrid/Barcelona 1. augusta (TASR) - Španielsky ústavný súd zrušil uznesenie o nezávislosti katalánskeho parlamentu a súčasne varoval tamojších politikov pred možnými sankciami v prípade nerešpektovania tejto skutočnosti. S odvolaním sa na justičné zdroje o tom dnes informovala tlačová agentúra EFE.

Katalánsky parlament v Barcelone minulý týždeň bez ohľadu na skoršie veto ústavných sudcov zintenzívnil svoje separatistické snahy. Väčšinou hlasov koalície Spolu za áno a menšej krajne ľavicovej Kandidatúry občianskej jednoty totiž presadil schválenie plánu jednostranného odtrhnutia Katalánska od Španielska bez rokovaní s centrálnou vládou v Madride, čo predstavuje pre tamojší kabinet ďalšiu otvorenú výzvu.

Katalánsky premiér Carles Puigdemont zároveň ohlásil na 28. septembra parlamentné hlasovanie o vyslovení dôvery regionálnej vláde s cieľom priblížiť Katalánsko k "bránam nezávislosti".

Ústavný súd vyslal teraz do Barcelony signál, že v prípade nerešpektovania jeho rozhodnutí môžu nasledovať odvolania separatisticky orientovaných politikov alebo trestnoprávne opatrenia, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Madrid už predtým naznačil, že odtrhnutie Katalánska, ekonomicky najsilnejšieho regiónu Španielska, nedopustí. Aj katalánska opozícia hovorí o "puči namierenom proti demokracii".

Na vlaňajšiu iniciatívu separatistických síl v Katalánsku španielsky ústavný súd z iniciatívy centrálnej vlády reagoval konštatovaním, že je v rozpore s platnou ústavou krajiny.