Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Špeciálne jednotky dobyli ubytovacie priestory ťažobného komplexu

Na digitálnej snímke je komplex na ťažbu zemného plynu Ajn Amenás v Alžírsku. Pochybnosti o osude rukojemníkov, ktorých v stredu 16. januára 2013 v Alžírsku zadržala skupina islamistických ozbrojencov, po štvrtkovom pokuse o ich oslobodenie alžírskou armádou stále pretrvávajú. Počet obetí pri pokuse o ich oslobodenie alžírskou armádou sa odhaduje od štyroch až po desiatky osôb. Foto: TASR/AP Photo

Alžírska vláda stále zadržiava informácie o situácii, ale je už jasné, že počas útoku militantov, ktorý sa začal v stredu, zahynulo najmenej šesť ľudí, ale pravdepodobne oveľa viac.

Alžír 18. januára (TASR) - Útok alžírskej armády na ťažobné plynárenské zariadenie v púšti s cieľom oslobodiť zadržiavaných rukojemníkov stále prebieha - vojaci zaistili ubytovacie priestory komplexu. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa bezpečnostných predstaviteľov zabili alžírske špeciálne jednotky už 18 ozbrojencov a dnes pokračujú v útoku na hlavnú časť plynárenského zariadenia.

Alžírska vláda stále zadržiava informácie o situácii, ale je už jasné, že počas útoku militantov, ktorý sa začal v stredu, zahynulo najmenej šesť ľudí, ale pravdepodobne oveľa viac, napísala AP.

Islamskí militanti tvrdia, že vo štvrtok, keď prevážali rukojemníkov z ubytovaní do hlavnej továrenskej časti, začali strieľať vojenské vrtuľníky. Počas bombardovania zahynulo 15 militantov a 35 rukojemníkov.

Únoscovia chcú vymeniť Američanov za dvoch militantov uväznených v USA

Islamskí militanti, ktorí v ťažobnom plynárenskom zariadení v alžírskej púšti zajali stovky ľudí, ponúkli výmenu amerických rukojemníkov za dvoch militantov uväznených v Spojených štátoch. Mauritánsku tlačovú agentúru ANI dnes citovala agentúra Reuters.

Militanti požadujú prepustenie pakistanskej lekárky Áfíje Siddíkíovej a slepého egyptského šejka Umara Abdala Rahmána, uviedla mauritánska agentúra citujúc hovorcu skupiny. Správa neuvádza, koľkých amerických rukojemníkov islamskí militanti zadržiavajú.

Nezvestných je údajne ešte stále asi 60 cudzincov, citoval dnes Reuters miestny zdroj. Nie je jasné, koľkí z týchto cudzincov sú zadržiavaní militantmi a koľkí sa ukrývajú v rozľahlom okupovanom komplexe. Je tiež možné, že niektorí z nich prišli o život a ich telá zatiaľ nik neobjavil.

Alžírska štátna tlačová agentúra APS dnes s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje oznámila, že alžírska armáda pri útoku na plynárenský komplex oslobodila od stredy vyše polovice zo 132 zahraničných rukojemníkov a 573 Alžírčanov.

Americký minister obrany Leon Panetta, ktorý bol dnes na návšteve v Londýne, povedal, že USA spolupracujú s britskou a alžírskou vládou v snahe zistiť, čo sa deje v plynárenskom komplexe na Sahare, kde islamskí militanti zadržiavajú rukojemníkov z najmenej desiatich krajín. Osud mnohých z nich je neistý.

Panetta na univerzite King's College v Londýne povedal, že USA "pracujú nepretržite, aby zaručili bezpečný návrat" svojich občanov. Teroristov varoval, že nenájdu bezpečné útočisko v Alžírsku ani inde v severnej Afrike. Ktokoľvek, kto zaútočí na Američanov, "sa nebude mať kde skryť", zdôraznil.

Na neplánovanom následnom stretnutí s britským premiérom Davidom Cameronom dnes Panetta rokoval o operáciách proti islamským militantom v Mali a Alžírsku, o rozpočtových otázkach, Sýrii, Iráne a boji proti terorizmu, citovala pracovníkov ministerstva obrany agentúra Associated Press.