Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šperky z Titanicu vystavia v Atlante, Orlande a Las Vegas

Prsteň z Titanicu Foto: TASR/AP Photo

Hoci sa jednotlivé šperky objavovali na putovných výstavách Premier Exhibitions, výstava v Atlante bude prvou, na ktorej môžu návštevníci vidieť väčšinu kolekcie.

Doraville 12. novembra (TASR) - Väčšinu šperkov, objavených vo vraku Titanicu, prvý raz vystavia v troch amerických mestách, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Predpremiéru mala výstava, pripravená spoločnosťami Premier Exhibitions a RMS Titanic, v nenápadnej priemyselnej budove v severnej časti amerického mesta Atlanta. Od piatku budú artefakty prístupné verejnosti.

Alexandra Klingelhoferová, viceprezidentka pre zbierky spoločnosti RMS Titanic vysvetlila, že zámerom výstavy je priblížiť verejnosti zázrak objavovania.

"Zísť dva a pol míle pod hladinu oceánu, objaviť tašku, vyniesť ju hore, otvoriť a nájsť - šperky," priblížila objav Klingelhoferová a dodala, že chcú ľuďom umožniť pohľad na to, aké to bolo prvý raz otvoriť tašku a uvidieť prekrásne šperky z eduardovskej doby.

Šperky z tašky

Prívesok z Titanicu
Foto: TASR/AP Photo
Šperky sa našli v jedinej dámskej taške počas výskumnej a bádateľskej misie v roku 1987. V kolekcii sú diamantové a zafírové prstene, brošne, náhrdelníky, manžetové gombíky a zlaté vreckové hodinky.

Hoci sa jednotlivé šperky objavovali na putovných výstavách Premier Exhibitions, výstava v Atlante bude prvou, na ktorej môžu návštevníci vidieť väčšinu kolekcie. Po dva a pol mesiaci expozícia poputuje do Orlanda na Floridu a potom do Las Vegas.