Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Iránsky spevák ide do väzenia: Kritizoval pravidlá obliekania žien

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Jarrahí v tri minúty trvajúcom videu sprevádzajúcom uvedenie piesne Rusarito vyjadril podporu právu žien v Iráne rozhodnúť sa, či budú nosiť šatku alebo nie.

Teherán 9. januára (TASR) - Iránsky súd odsúdil popového speváka Mehdího Jarráhího na dva roky a osem mesiacov nútených prác a 74 rán bičom. Ide o trest za pieseň, v ktorej spevák kritizoval povinnosť žien v Iráne zakrývať si vlasy šatkou.

Ako v utorok informovala agentúra AFP, 42-ročný Jarrahí bol zadržaný vlani v auguste za šírenie "protizákonnej piesne", ktorá podľa úradov spochybňovala "morálku a zvyky islamskej spoločnosti". Z väzby ho prepustili v októbri po zaplatení kaucie.

Skladbu Rusarito, čo v perzštine znamená "tvoja šatka", spevák uviedol krátko pred prvým výročím smrti 22-ročnej iránskej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá 16. septembra 2022 zomrela v policajnej cele, kam sa dostala za údajné porušenie prísneho kódexu obliekania žien v Iráne.

Po Amíníovej smrti vypukli v celom Iráne protesty, počas ktorých zahynuli stovky ľudí vrátane desiatok príslušníkov bezpečnostných zložiek. Zadržané boli tisíce demonštrantov, ktorých úrady obvinili z účasti na pouličných "nepokojoch" podnecovaných - podľa Teheránu - Západom.

Jarrahí v tri minúty trvajúcom videu sprevádzajúcom uvedenie piesne Rusarito vyjadril podporu právu žien v Iráne rozhodnúť sa, či budú nosiť šatku alebo nie. Pieseň venoval "odvážnym iránskym ženám" zapojeným do protestného hnutia.

Ďalšia jeho pieseň Sorúde Zan (Hymna žien), ktorá vyšla v októbri 2022, sa tiež stala protestsongom - najmä v univerzitných kampusoch.

V minulosti Jarrahí vyhral cenu pre najlepšieho popového speváka na festivale Fadžr, najvýznamnejšom iránskom hudobnom podujatí podporovanom vládou.

Počas svojich koncertov však pritom opakovane kritizoval vedenie Iránu a tamojšie úrady, najmä za diskrimináciu vo svojej rodnej, etnicky rôznorodej, provincii Chúzestán na juhozápade Iránu.