Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Spiegel: Za pád boeingu na Ukrajine môžu proruskí separatisti

Hračka na mieste havárie malajzijského lietadla Boeing 777 pri ukrajinskej dedine Hrabovo Foto: TASR/AP

K záveru o vine proruských separatistov dospela nemecká tajná služba BND na základe podrobnej analýzy družicových snímok a ďalších fotografií.

Berlín 19. októbra (TASR) - Nemecká rozviedka BND tvrdí, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa v júli zrútilo na východe Ukrajiny, zostrelili proruskí separatisti. Informoval o tom v najnovšom čísle nemecký spravodajský magazín Der Spiegel. Agentúra Reuters dodala, že BND je prvou európskou tajnou službou, ktorá prišla s podobným vyhlásením.

Doteraz neobjasnené zrútenie sa lietadla, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, spôsobilo ďalšie zhoršenie už aj tak napätých vzťahov medzi Západom a Moskvou, naďalej odmietajúcou tvrdenia, že zasahuje do krízy na Ukrajine.

Šéf nemeckej BND Gerhard Schindler ešte 8. októbra na rokovaní s členmi parlamentného výboru pre kontrolu tajných služieb uviedol, že proruskí separatisti použili na zásah raketový systém Buk, ktorý ukoristili na jednej z ukrajinských vojenských základní, odkiaľ ju aj vypálili. Raketa explodovala v tesnej blízkosti malajzijského lietadla, napísal Der Spiegel.

Magazín na margo páchateľov streľby citoval Schindlerovo konštatovanie: "Boli to proruskí separatisti".

K záveru o vine proruských separatistov dospela BND na základe podrobnej analýzy družicových snímok a ďalších fotografií, uviedol Der Spiegel.

Samotná BND sa zatiaľ k článku rešpektovaného spravodajského magazínu nevyjadrila.

Kyjevská vláda incident tiež pripisuje proruským separatistom a obviňuje Moskvu z ich vyzbrojovania a iných foriem pomoci. Obe strany však obvinenia popierajú.

Európske vlády sa vyhýbajú otvorenému označeniu vinníka, ale americký minister zahraničných vecí John Kerry krátko po páde lietadla povedal, že existujú silné dôkazy o tom, že stroj zostrelili Moskvou podporovaní separatisti.

Holandská vláda vedie vyšetrovania

Holandská vláda, ktorá v prípade vedie dve vyšetrovania, zatiaľ nedospela k záveru, kto je zodpovedný za zrútenie sa lietadla. Podľa predbežnej vyšetrovacej správy, ktorú Haag zverejnil v septembri, malajzijské civilné dopravné lietadlo sa na Ukrajine zrútilo po tom, čo sa rozlomilo vo vzduchu, pravdepodobne po zásahu "vysokým počtom vysokoenergetických predmetov".

Správa Holandskej bezpečnostnej rady (OVV) nehovorí o tom, že Boeing-777 zostrelila raketa, ani o tom, kto môže byť za tragédiu zodpovedný. Kompletnú správu by mala OVV zverejniť do jedného roka od tragédie.

Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil na východe Ukrajiny 17. júla - v oblasti ovládanej proruskými separatistami. Z 298 ľudí na palube, ktorí pri nešťastí zahynuli, bolo 196 Holanďanov.