Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Špionážny satelit KĽDR sa zrejme dostal na obežnú dráhu

Na archívnej snímke z 31. mája 2023 zverejnenej severokórejskou vládou štart novej rakety Chollima-1 nesúcej satelit Malligyong-1 na odpaľovacej základni satelitného vesmírneho centra Sohae v Severnej Kórei. Foto: TASR/AP

Severná Kórea tvrdí, že potrebuje špionážny satelit, aby mohla reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Spojených štátov.

Soul 22. novembra (TASR) — Juhokórejská armáda v stredu uviedla, že vojenský špionážny satelit vypustený deň predtým Severnou Kóreou sa zrejme dostal na obežnú dráhu. Na zistenie, či funguje bezchybne, však treba viac analýz a času. TASR o tom informuje na základe správy juhokórejskej agentúry Johnap.

"Po komplexnej analýze jeho letovej dráhy a ďalších parametrov usudzujeme, že satelit sa dostal na obežnú dráhu," cituje Johnap zo stanoviska Zboru náčelníkov štábov armády Južnej Kórey.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA predtým oznámila, že družicu vyniesol do vesmíru nový typ nosnej rakety, ktorá odštartovala zo západného pobrežia krajiny o 22.42 h miestneho času (14.42 h SEČ).

Následne zhotovil snímky Andersenovej leteckej základne, prístavu Apra a ďalších objektov nachádzajúcich sa na tichomorskom ostrove Guam, ktorý je nezačleneným územím USA. Zábery boli odoslané do Pchjongjangu, kde si ich v stredu počas návštevy satelitného riadiaceho centra Národného úradu pre letecké technológie prezrel severokórejský vodca Kim Čong-un.

KCNA tiež uviedla, že satelit po dokončení "procesu jemného dolaďovania", ktorý potrvá sedem až desať dní, začne oficiálne fungovať 1. decembra. Juhokórejské ministerstvo obrany tieto tvrdenia označilo za "prehnané", keďže vykonanie takýchto úloh si podľa neho "vyžaduje značné množstvo času".

Južná Kórea v reakcii na vypustenie družice oznámila, že čiastočne pozastavila platnosť vojenskej dohody s KĽDR z roku 2018. Soul avizoval, že obnoví prieskumné lety v okolí demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov.

Severná Kórea tvrdí, že potrebuje špionážny satelit, aby mohla reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Spojených štátov.