Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Splnomocnenkyňa Bundestagu: Prezbrojovanie nemeckej armády je pomalé

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Niektoré armádne zariadenia sú podľa nej v hroznom stave.

Berlín 12. marca (TASR) - Nemeckej armáde (Bundeswehr) chýba dostačujúce vybavenie, infraštruktúra a personál aj napriek zriadeniu špeciálneho fondu v hodnote 100 miliárd eur po vypuknutí vojny na Ukrajine. Upozornila na to v utorok splnomocnenkyňa nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) pre ozbrojené sily Eva Höglová (SPD). Informuje o tom TASR podľa správ agentúr DPA a Reuters.

"Nemecké sily naďalej starnú a zmenšujú sa," uviedla Höglová vo výročnej správe za rok 2023. Podľa nej má niekoľko nemeckých vojenských jednotiek nedostatok personálu.

Splnomocnenkyňa tiež poznamenala, že armáde chýba vybavenie od ťažkej techniky po náhradné diely, a že tieto problémy sa ešte zväčšili, keďže Nemecko dodávalo zbrane zo svojich skladov na Ukrajinu.

Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil vznik špeciálneho fondu na prezbrojenie armády tesne po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Výročná správa splnomocnenkyne však konštatuje, že skutočná zmena v nemeckej armáde prichádza pomaly. Höglová napísala, že za uplynulý rok bol v mnohých oblastiach "vytýčený dôležitý smer", no armáda svoj cieľ zatiaľ nedosiahla.

Niektoré armádne zariadenia sú podľa nej v hroznom stave. Stav kasární a ubytovania pre vojakov označila v mnohých prípadoch za "hanebný".