Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

SPOHR z Germanwings: Keď človek zabije 149 ľudí, nie je to samovražda

Tamojší prokurátor Brice Robin (uprostred) a generál David Galtier (vpravo) sa účastnia tlačovej konferencie v juhofrancúzskom meste Marseille vo štvrtok 26. marca 2015. Foto: TASR/AP

Konanie Anreasa Lubitza považuje Germanwings za nepochopiteľné, jeho výkon bol bezproblémový. Spoločnosť nechápe, prečo nechal padnúť lietadlo so 150 ľuďmi na palube.

Kolín nad Rýnom/Bratislava 26. marca (Teraz.sk) – Nemáme žiadne informácie o tom, čo by mohlo viesť druhého pilota k takémuto činu. V súvislosti s medializovanými informáciami o tom, že druhý pilot mal zámerne nasmerovať lietadlo Airbus na klesanie a následné padnutie, to na dnešnej tlačovej konferencii v Kolíne nad Rýnom povedal Carsten Spohr z aerolínii Germanwings, ktorým lietadlo patrilo.

„Od chvíle, ako sme si vypočuli nahrávku z letu, došlo k tragickému obratu. Všetci sme vydesení z toho, že k pádu lietadla došlo zámerne. Ukazuje sa, že kolega pilot, zabránil hlavnému pilotovi vrátiť sa spať a priviedol lietadlo k pádu,“ konštatoval Spohr.

Zároveň zdôraznil, že Germanwings veľmi pozorne vyberá personál. „Našich kandidátov preverujeme nielen z hľadiska kognitívnych schopností, ale aj psychologických,“ vysvetlil s tým, že obaja piloti prešli výcvikom, aj keď druhý pilot ho prerušil.

Na otázku novinárov, či na prerušenie výcviku nemohla mať vplyv jeho psychika neodpovedal, odvolal sa na nemecký zákon, ktorý mu takéto informácie neumožňuje dávať.



Na margo Anreasa Lubitza uviedol, že výcvik začal v roku 2008 a ako druhý pilot pôsobil v aerolinkách od septembra 2013. „Prešiel lekárskymi a psychologickými testami a nemal žiadne problémy. Jeho výkon bol tiež bezproblémový,“ uviedol s tým, že všetci piloti majú k dispozícii školených psychológov.



„Dnes, pár hodín po tom, ako sme sa dozvedeli, čo sa stalo, môžeme len špekulovať o motívoch a nemáme žiadne informácie, čo vy mohlo priviesť druhého pilota k tomuto činu,“ zhodnotil. "Keď jeden človek zabije 149 ľudí, nepoužívam na to slovo samovražda," dodal.

Zároveň upozornil, že po tejto, najhoršej udalosti za posledných 60 rokov pre Germanwings dôveruje svojim kolegom.

Všetko o páde lietadla vo francúzskych Alpách sa dozviete TU.


Airbus A320 spoločnosti Germanwings smeroval zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu. Dopravné lietadlo so 150 ľuďmi sa zrútilo v utorok 24. marca dopoludnia vo francúzskych Alpách.