Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty a ich spojenci sa dohodli na zintenzívnení boja proti IS

Na archívnej snímke Ash Carter. Foto: TASR/AP Photo

Šéf Pentagónu Ash Carter oznámil, že predstavitelia vojenskej koalície bojujúcej proti IS sa vo februári stretnú v Bruseli, aby pokračovali v rozhovoroch ohľadom ďalšej bojovej stratégie.

Paríž 20. januára (TASR) - Ministri obrany USA a šiestich spojeneckých krajín sa dohodli na zintenzívnení boja proti militantom z džihádistickej skupiny Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii. Na dnešnej ministerskej schôdzke v Paríži to oznámil šéf Pentagónu Ash Carter, ktorého citovala agentúra AP.

Pracovný obed v Paríži dnes absolvovali šéfovia rezortov obrany USA, Francúzska, Austrálie, Holandska, Nemecka, Británie a Talianska.

Podľa Cartera sa spojenci zhodujú na potrebe koordinovaného plánu boja proti IS počas nasledujúceho roka. Jeho cieľom by malo byť vyhnanie extrémistov z kľúčových miest, ktoré sa im podarilo obsadiť v Iraku a Sýrii.

Carter zároveň oznámil, že predstavitelia všetkých 26 krajín vojenskej koalície bojujúcej proti IS sa vo februári stretnú v Bruseli, aby pokračovali v rozhovoroch ohľadom ďalšej bojovej stratégie. Na rokovaní bude prítomný aj zástupca Iraku. "Každá krajina musí byť pripravená na diskusiu o ďalšom príspevku do tohto boja," zdôraznil Carter.