Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty a India spoločné námorné hliadky neplánujú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obe krajiny upevnili v uplynulých rokoch vzájomné vojenské vzťahy.

Washington 12. februára (TASR) - Spojené štáty a India v súčasnosti nepripravujú plány na zriadenie spoločných námorných hliadok. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničných vecí.

"Spojené štáty a India zdieľajú spoločnú víziu mieru, stability a prosperity v Ázii," uviedol na štvrtkovom brífingu hovorca rezortu diplomacie Mark Toner. "Námorné hliadky sa v súčasnosti neplánujú," zdôraznil.

Agentúra Reuters ešte v stredu informovala o rokovaniach medzi predstaviteľmi USA a Indie o zostavení spoločných námorných hliadok. Reuters sa pri tom odvolával na nemenovaný zdroj z prostredia amerického ministerstva obrany. Pôsobenie týchto hliadok mohlo podľa tohto zdroja spadať tiež do oblasti sporného Juhočínskeho mora, na ktorého podstatné časti si nárokuje viacero krajín vrátane Činy. Spoločné námorné hliadky USA a Indie by tak podľa komentára Reuters mohli vyvolať ostrú reakciu Pekingu.

Obe krajiny upevnili v uplynulých rokoch vzájomné vojenské vzťahy. USA a India uskutočňujú spolu s Japonskom pravidelné námorné cvičenia v Indickom oceáne. Indické námorníctvo však dosiaľ nikdy nerealizovalo spoločné hliadky so žiadnou inou krajinou, dodal Reuters.