Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty dodali Poľsku nové armádne vozidlá

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Poľsko si objednalo 116 tankov M1A1 Abrams spolu s príslušenstvom.

Varšava 9. januára (TASR) – Spojené štáty dodali Poľsku v rámci programu spoločného financovania ďalších 29 tankov M1A1 Abrams a 79 vozidiel odolných proti mínam. TASR správu prebrala od agentúry PAP.

"Ide o tretiu časť dodávky tankov M1A1 Abrams zakúpených v januári minulého roka pre potreby poľských ozbrojených síl. Súčasťou tejto dodávky je 29 tankov spolu so spotrebným materiálom," uviedla na svojej webovej stránke Agentúra pre vyzbrojovanie poľského ministerstva obrany.

Poľsko si objednalo 116 tankov M1A1 Abrams spolu s príslušenstvom. Celková čistá hodnota kontraktu je približne 1,4 miliardy dolárov, z čoho približne 200 miliónov financujú Spojené štáty v rámci pomoci poskytovanej Poľsku. Poľské ozbrojené sily očakávajú dodanie všetkých vozidiel do konca roka 2024.

Súčasťou zásielky bolo tiež 79 vozidiel OSHKOSH M-ATV odolných voči výbuchu mín a prepadnutiu, zakúpených vlani v lete. Tento typ vozidiel je navrhnutý tak, aby vojakov v maximálnej miere ochránil pred útokmi zo zálohy, napríklad mínami ukrytými na cestách.

Poľská armáda si objednala aj 250 tankov Abrams v najnovšej verzii M1A2 SEPv3 s výkonnejším pancierom a elektronikou, tie však budú dodané až v roku 2026.