Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty oznámili mená zvyšných obetí útokov na konzulát

Areál obhoreného amerického konzulátu v Benghází. Foto: TASR

Obeťami sú príslušníci špeciálnej jednotky amerických námorných síl, traja zamestnanci ministerstva zahraničných vecí USA sú zranení.


Washington 14. septembra (TASR) - Zvyšnými dvoma obeťami utorkového útoku na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází boli príslušníci špeciálnej jednotky amerických námorných síl, ktorí zahynuli, keď sa snažili ochrániť svojich kolegov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Biely dom.

Spojené štáty predtým potvrdili, že obeťami agresie moslimských protestujúcich sa stal veľvyslanec USA v Líbyi Christopher Stevens a zamestnanec informačného oddelenia amerického ministerstva zahraničných vecí Sean Smith.

So zverejnením totožnosti zvyšných obetí čakali, kým budú o nešťastí upovedomení ich príbuzní. Šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová následne v noci nadnes oznámila, že pri násilnostiach prišli o život aj Tyrone Woods a Glen Doherty.

Ide o bývalých členov Navy SEALS - špeciálnej jednotky amerických námorných síl, schopnej vykonávať operácie na súši, vo vzduchu aj na mori.

Predtým pracovali v Iraku a Afganistane. Zo stanoviska Bieleho domu nie je jasné, čo bolo náplňou ich práce v Benghází. V augustovom rozhovore pre spravodajskú stanicu ABC News však Doherty povedal, že s americkým ministerstvom zahraničných vecí spolupracuje na spravodajskej činnosti súvisiacej so zhabaním a ničením ručných protileteckých raketometov.

Pri útoku v Benghází utrpeli zranenia aj traja ďalší zamestnanci ministerstva zahraničných vecí USA.

Policajný zdroj v stredu informoval, že FBI vysiela do Líbye tímy na zhromažďovanie dôkazov. Líbyjské úrady už zadržali viaceré osoby, ktoré sú vyšetrované v prípade útoku.