Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty ponúkli Nigérii podporu v boji proti Boko Haram

Darrell Issa. Foto: TASR/AP

Predaj zbraní krajinám, kde je dokázané porušovanie ľudských práv, zakazuje Washingtonu legislatíva známa ako Leahyho dodatok.

Abuja 4. augusta (TASR) - Spojené štáty by mohli zrušiť svoj zákaz dodávania zbraní nigérijskej armáde za účelom boja proti islamistickej skupine Boko Haram, ak vláda v Abuji zlepší bilanciu dodržiavania ľudských práv. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedli členovia amerického Kongresu, ktorí sú na návšteve tejto krajiny.

Nigérijská armáda je obviňovaná z porušovania ľudských práv, snažiac sa poraziť šesť rokov trvajúce povstanie militantov z organizácie Boko Haram, ktorí chcú na severovýchode krajiny nastoliť islamský štát. Predaj zbraní krajinám, kde je dokázané porušovanie ľudských práv, zakazuje Washingtonu legislatíva známa ako Leahyho dodatok.

Darrell Issa, republikánsky kongresman za štát Kalifornia, uviedol, že nová vláda nigérijského prezidenta Muhammadua Buhariho by mohla tento problém rýchlo vyriešiť. "Ak to spravia, zrušíme zákaz dovozu zbraní. Je to na nigérijskej vláde, ktorú vyzývame, aby tak urobila," zdôraznil Issa.

Buhari v tejto súvislosti prisľúbil, že dá vyšetriť prípady porušenia ľudských práv zo strany armády a vydá justícii každého zodpovedného. Americký prezident Barack Obama ponúkol v júni Buharimu podporu, pretože najvyšší predstaviteľ Nigérie má podľa neho "jasný program" na porazenie militantov z Boko Haram.