Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

USA pozastavili pracovné cesty do Jakchainského štátu v Mjanmarsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie Rex Tillerson v stredu oznámil, že podľa názoru USA sa mjanmarské ozbrojené sily dopúšťajú etnických čistiek voči moslimskej menšine Rohingov.

Rangún 23. novembra (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí pozastavilo z bezpečnostných dôvodov pracovné cesty zamestnancov americkej vlády do niektorých častí Jakchainského štátu v Mjanmarsku, informovala agentúra DPA.

Šéf americkej diplomacie Rex Tillerson v stredu oznámil, že podľa názoru USA sa mjanmarské ozbrojené sily dopúšťajú "etnických čistiek" voči moslimskej menšine Rohingov.

Zákaz cestovania sa s platnosťou do decembra vzťahuje na nepokojné oblasti Jakchainského štátu vrátane jeho metropoly Sittuej. Ide o "prezieravé" opatrenie pred prípadnými protestmi, povedal v telefonickom rozhovore pre DPA hovorca amerického veľvyslanectva v Rangúne.

Tillerson v stredu ďalej obvinil mjanmarské bezpečnostné zložky a jednotky miestnej domobrany, že spôsobujú Rohingom "neznesiteľné utrpenie". Na margo tvrdení Mjanmarska, že celú krízu vyprovokovali rohinskí povstalci, Tillerson vyhlásil, že "žiadna provokácia nemôže ospravedlniť hrozné zverstvá, ktoré nasledovali".

"Po starostlivej a dôkladnej analýze je zrejmé, že na severe Jakchainského štátu prebiehajú etnické čistky namierené voči Rohingom," uviedol Tillerson v oficiálnom vyhlásení.

Stredajšie vyhlásenie je výsledkom dlhého procesu, v rámci ktorého Trumpova administratíva skúmala, či násilnosti voči Rohingom možno považovať za etnické čistky.

Organizácia Spojených národov prišla k takémuto záveru už v septembri tohto roka. Tillerson však vtedy zdôraznil, že na preskúmanie celej problematiky potrebuje viac času.