Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty sa budú usilovať o obnovenie prímeria v Gaze

Zranená Palestínčanka kráča po ulici po izraelskom leteckom útoku v meste Rafah na juhu Pásma Gazy v piatok 1. decembra 2023.Najmenej šesť Palestínčanov prišlo v piatok o život počas izraelských leteckých útokov na mesto Rafah. Oznámil to hovorca miestneho ministerstva zdravotníctva Ašráf Kudra. Ďalšie dve obete hlásili z mesta Gaza. Izraelská armáda v piatok ráno oznámila, že obnovila bojové operácie v Pásme Gazy niekoľko minút po vypršaní dočasného prímeria s palestínskym militantným hnutím Hamas. Zároveň armáda obvinila Hamas z porušenia prímeria. Foto: TASR/AP

Krátko predtým Izrael oznámil zneškodnenie rakety vypálenej z Pásma Gazy.

Washington/Gaza 1. decembra (TASR) - Spojené štáty sa budú usilovať o obnovenie prímeria medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom v Pásme Gazy. Vyhlásil v piatok Biely dom po tom, ako Izrael v piatok ráno opäť spustil bojové operácie v Pásme Gazy, pričom obvinil Hamas z porušenia podmienok prímeria.

Krátko predtým Izrael oznámil zneškodnenie rakety vypálenej z Pásma Gazy. Hamas zase tvrdí, že Izrael, že odmietol jeho ponuky na predĺženie pokoja zbraní.

USA "pokračujú spolupráci s Izraelom, Egyptom a Katarom v úsilí o predĺženie humanitárnej prestávky v Pásme Gazy," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu citovanom agentúrou AFP.

Spojené štáty tvrdia, že obnoveniu prímeria bráni skutočnosť, že Hamas dosiaľ nepredložil zoznam zadržiavaných rukojemníkov.

Prezident Joe Biden a jeho tím pre národnú bezpečnosť sa "budú naďalej hlboko angažovať v snahách o oslobodenie zvyšných rukojemníkov," píše sa vo vyhlásení Národnej bezpečnostnej rady Spojených štátov (NSC).

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Chalíl Hajjá v rozhovore pre katarskú televíziu al-Džazíra tvrdil, že Izrael odmietol viaceré iniciatívy a návrhy, na základe ktorých by sa mohlo predĺžiť prímerie v Pásme Gazy. Vyjadril tiež presvedčenie, že prímerie by zostalo v platnosti, ak by Izrael neodmietol tri návrhy týkajúce sa výmeny rukojemníkov a väzňov.

Rokovania o predĺžení podľa neho zlyhali aj preto, že Izrael odmietol prevziať telá niekoľkých rukojemníkov, ktorí - ako tvrdil Hajjá - zahynuli v dôsledku izraelskej ofenzívy v Gaze. Izrael nástojí na tom, že v súlade s dohodou medzi oboma stranami musia byť všetci unesení rukojemníci vrátení živí.

Podľa predstaviteľa Hamasu rokovania stroskotali tiež preto, že Izrael "odmietol rokovať o prepustení dospelých väzňov výmenou za prepustenie dospelých rukojemníkov".

Počas týždňového prímeria, ktoré sa začalo platiť 24. novembra, Hamas a ďalšie militantné skupiny v Pásme Gazy prepustili vyše 100 rukojemníkov, väčšinou Izraelčanov, a výmenou za to Izrael prepustil zo svojich väzníc 240 Palestínčanov. V Pásme Gazy je však ešte stále približne 140 rukojemníkov.