Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty zaviedli sankcie voči šéfovi iránskej centrálnej banky

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka Foto: TASR/AP

Sankcie sú podľa ministerstva financií USA súčasťou agresívnej kampane voči iránskym revolučným gardám a ich spojencom.

Washington 15. mája (TASR) - Spojené štáty zamedzili guvernérovi iránskej centrálnej banky Valíolláhuovi Sejfovi prístup do amerického finančného systému a pre údajnú finančnú podporu hnutia Hizballáh ho označili za "celosvetového teroristu". S odvolaním na utorkové vyhlásenie amerického ministerstva financií o tom informovala agentúra DPA.

"Je poburujúce, avšak nie prekvapivé, že sa najvyššie postavený iránsky bankový úradník spolčil s revolučnými gardami s cieľom uľahčiť financovanie teroristických skupín, ako je Hizballáh," uviedol americký minister financií Steven Mnuchin.

Podľa agentúry Reuters sa na sankčnom zozname USA objavil Sejfov zástupca Alí Tarzálí a aj riaditeľ centrálnej banky Aras Habíb.

Sankcie sú podľa ministerstva financií USA súčasťou "agresívnej kampane" voči iránskym revolučným gardám a ich spojencom. Ohlásili ich v súvislosti s nedávnym rozhodnutím Washingtonu odstúpiť od jadrovej dohody šiestich svetových mocností s Iránom z roku 2015.

Americký prezident Donald Trump Iránu ešte pred týmto krokom viackrát vyčítal najmä jeho program vývoja balistických rakiet, podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada či militantného libanonského hnutia Hizballáh a ďalších skupín, ktoré podľa neho pôsobia destabilizujúco v celej oblasti Blízkeho východu.