Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Spojenými štátmi otriasa bankový škandál

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tretia najväčšia banka v USA sa zmieta v škandále. Vyšlo najavo, že tisíce jej zamestnancov tajne a neoprávnene otvorili falošné účty v snahe splniť vysoko nastavené obchodné ciele a získať bonusy.

Washington 22. septembra (TASR) – Tretia najväčšia banka v Spojených štátoch Wells Fargo sa zmieta v škandále. Vyšlo najavo, že tisíce jej zamestnancov tajne a neoprávnene otvorili falošné účty v snahe splniť vysoko nastavené obchodné ciele a získať bonusy. Dialo sa tak od roku 2011.

Účty otvárali na mená existujúcich klientov banky bez ich vedomia. Založené takto mali byť viac ako dva milióny účtov. Išlo o bežné a sporiace účty aj kreditné karty.

Obchodným cieľom banky bolo, a stále je, aby mal každý klient osem účtov – osobný účet, sporiaci účet, pôžičku na auto, hypotéku, osobnú pôžičku, kreditnú kartu a iné bankové služby. Nič netušiaci majitelia týchto účtov zaplatili banke za vedenie účtov 2,6 milióna dolárov.

Banka sa už ospravedlnila, poškodeným klientom vrátila poplatky a Úradu na finančnú ochranu spotrebiteľov a iným regulačným orgánom zaplatila pokutu 185 miliónov dolárov. Prepustila tiež približne 5300 zamestnancov, ktorí sa mali na založení účtov podieľať. Škandál však ešte ani zďaleka neutíchol.

Banka totiž prepustila len bežných zamestnancov. Vedúca príslušného oddelenia banky je stále zamestnaná. O pár mesiacov má odísť do dôchodku s odstupným 125 miliónov dolárov v akciách a opciách.

Ozývajú sa aj bývalí zamestnanci banky. Tvrdia, že keď na nekalé praktiky upozornili, boli prepustení.

Riaditeľ banky John Stumpf v utorok vypovedal pred senátnou bankovou komisiou a ospravedlnil sa za zradenie dôvery zákazníkov. "Prijímam plnú zodpovednosť za všetky neetické predajné taktiky v našom bankovom obchode. Plne sa zaväzujem urobiť všetko, čo je možné na nápravu tohto problému a na posilnenie našej kultúry. Zaväzujem sa podniknúť všetky nevyhnutné kroky na napravenie dôvery našich zákazníkov," uviedol Stumpf. Senátnej komisii povedal, že o probléme sa dozvedel v roku 2013.

Stumpf senátorom neodpovedal na otázku, či nezruší odstupné pre spomínanú vedúcu zamestnankyňu. Povedal len, že na prípad sa ešte pozrú. Odmietol tiež, že by prepustili zamestnancov, ktorí na problém poukázali: "Každý člen tímu, a je jedno, kde v organizácii sa nachádza, je pobádaný k tomu, aby zdvihol ruku."

Stumpf je kritizovaný za to, ako škandál zvláda, najmä za to, že vinu dáva na bežných zamestnancov. Sám rezignáciu odmieta a bráni manažment banky. Vedenie firmy podľa neho do podvodu zapojené nebolo. "Chcem, aby bolo jasné, že nešlo o žiadne zhora zorchestrované úsilie alebo schému, ako to niektorí nazývajú."

Verejnosti do očí bijú aj jeho zárobky. Minulý rok boli v hodnote 19,3 milióna dolárov.

Senátorka Elizabeth Warren počas vypočúvania Stupmpfovi povedala: "Takže vy ste ešte nerezignovali. Ešte ste nevrátili ani cent zo svojich zárobkov a neprepustili ste ani jedného vysokopostaveného zamestnanca. Namiesto toho presúvate vinu na nízko postavených zamestnancov, ktorí nemajú na to, aby ich meno bránila renomovaná PR firma. Toto je zbabelé líderstvo... Svojich zamestnancov ste žmýkali toľko, že boli nútení podvádzať zákazníkov." Warrenová vyzvala Stumpfa, aby rezignoval a vrátil peniaze, ktoré zarobil v čase, keď sa to dialo. Vyzvala tiež na jeho trestné stíhanie.