Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Spolková prokuratúra začala vyšetrovať únik nahrávky diskusie armády

Nemecký minister obrany Boris Pistorius gestikuluje počas návštevy kasární v nemeckom Oberviechtachu v stredu 28. februára 2024. Foto: TASR/AP

Spolková prokuratúra (GBA) bude vyšetrovať, kto stál za odpočúvaním, a preskúma možnú "špionážnu činnosť".

Berlín 20. marca (TASR) - Nemecká spolková prokuratúra otvorila vyšetrovanie v súvislosti s uniknutou nahrávkou diskusie vysokopostavených predstaviteľov nemeckej armády o vojne na Ukrajine. Chcú zistiť, ako vôbec došlo k jej odposluchu a zverejneniu na ruských sociálnych sieťach. TASR o tom informovala podľa správy agentúry AFP.

Šéfredaktorka prokremeľskej televízie Russia Today (RT) Margarita Simonjanová zverejnila začiatkom marca 38-minútovú zvukovú nahrávku z online stretnutia vysokopostavených predstaviteľov nemeckých vzdušných síl, na ktorom diskutovali o možnom použití nemeckých striel Taurus na Ukrajine, aj s možnou účasťou nemeckej armády.

V Nemecku tento únik vyvolal rozpaky a spolkový minister obrany Boris Pistorius neskôr priznal, že ho spôsobila chyba generála. Išlo o jedného z účastníkov rozhovorov, ktorý sa v tom čase nachádzal na leteckej prehliadke v Singapure a k online konferencii sa pripojil cez "nezabezpečené zariadenie", čo viedlo k odpočúvaniu rozhovoru.

Vzhľadom na tom, že na podujatí v Singapure sa zúčastnilo viacero vysokopostavených predstaviteľov armád z viacerých krajín, predstavovalo toto podujatie pre ruské spravodajské služby dobrú príležitosť, uviedol Pistorius.

Spolková prokuratúra (GBA) bude vyšetrovať, kto stál za odpočúvaním, a preskúma možnú "špionážnu činnosť", uviedla pre agentúru AFP jej hovorkyňa.

Vlastné vyšetrovanie vedie aj nemecké ministerstvo obrany. Ako informoval magazín Der Spiegel, GBA však na rozdiel od rezortu obrany môže umožniť, aby sa v Singapure uskutočnili ďalšie vyšetrovania.

Ukrajina dlhodobo žiada od Nemecka strely Taurus, ktoré sú schopné trafiť cieľ vzdialený 500 kilometrov, na boj proti ruským silám. Spolkový kancelár Olaf Scholz však dosiaľ odmietol tieto zbrane dodať pre obavy, že by to viedlo k eskalácii vojny.