Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Spoločné expedičné sily ohlásili nový balík pomoci pre Ukrajinu

Na snímke miesto posledného raketového útoku na mesto Kryvyj Rih v strednej časti Ukrajiny v utorok 13. júna 2023. Foto: TASR/AP

Balík obsahujúci komponenty protivzdušnej obrany v hodnote 92 miliónov britských libier sa má obstarať v nasledujúcich mesiacoch prostredníctvom tzv. medzinárodného fondu pre Ukrajinu (IFU).

Londýn 14. júna (TASR) - Ministri obrany krajín združených v Spoločných expedičných silách (JEF) vedených Britániou ohlásili na svojom utorňajšom stretnutí nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Oznámila to britská vláda, informuje TASR podľa správ agentúry Reuters a stanice Sky News.

Balík obsahujúci komponenty protivzdušnej obrany v hodnote 92 miliónov britských libier (107,50 milióna eur) sa má obstarať v nasledujúcich mesiacoch prostredníctvom tzv. medzinárodného fondu pre Ukrajinu (IFU).

Londýn tiež informoval, že predmetné vybavenie zvýši schopnosť Ukrajiny "brániť svoju kritickú infraštruktúru, civilné obyvateľstvo a vojakov na frontovej línii". Balík poskytne Ukrajine radary, ktorý ju budú "chrániť pred nevyberanými ruskými útokmi, ako aj zbrane a značné množstvo munície".

Súčasťou Britániou vedenej aliancie JEF sú aj Dánsko, Estónsko, Fínsko, Island, Litva, Lotyšsko, Holandsko, Nórsko a Švédsko.