Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sporné parlamentné voľby v Burundi vyhrala s náskokom vládnuca strana

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyplýva to z dnes zverejnených oficiálnych výsledkov, o ktorých informovala agentúra DPA.

Bujumbura 7. júla (TASR) - Parlamentné voľby v Burundi, poznačené násilím a bojkotom väčšiny opozície, vyhrala s veľkým náskokom vládnuca strana. Vyplýva to z dnes zverejnených oficiálnych výsledkov, o ktorých informovala agentúra DPA.

Voľby prebehli 29. júna napriek výzvam medzinárodného spoločenstva na ich odloženie. Konali sa totiž v období protivládnych protestov a násilností, ktoré si v tejto stredoafrickej krajine vyžiadali vyše 80 životov.

Podľa údajov volebnej komisie sa víťazom volieb stala doterajšia vládnuca strana CNDD-FDD. Tá získala 77 zo 100 poslaneckých kresiel v dolnej komore parlamentu, o ktorých sa vo voľbách rozhodovalo. Zvyšok obsadí menšia časť opozície, ktorá hlasovanie nebojkotovala.

Celkovo 21 kresiel v 121-člennom parlamentne sa neobsadí na základe volieb, ale podľa kritérií etnickej a rodovej rovnosti.

Pozorovatelia OSN označili júnové voľby v Burundi za neslobodné a nedôveryhodné. Podľa oficiálnych údajov k urnám pristúpilo vyše 74 percent voličov.

Protesty v Burundi vyvolal zámer tamojšieho prezidenta Pierra Nkurunzizu uchádzať sa po tretí raz o funkciu hlavy štátu. Jeho oponenti tvrdia, že takýto krok je v rozpore s ústavou a porušuje mierovú dohodu z roku 2006, ktorá ukončila 13 rokov trvajúcu občiansku vojnu.

Burundská vláda teraz pod medzinárodným tlakom zvažuje, že predsa len odloží prezidentské voľby naplánované na 15. júla. Východoafrickí lídri vyzvali Burundi na odklad prezidentských volieb o dva týždne.