Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Správa: Celkový antisemitizmus je na vzostupe

V Pensylvánii zneuctili vandali ďalší židovský cintorín. Ide o ďalšiu zo série vyhrážok a útokov, ktorých terčom sa v posledných dňoch stali židovské ustanovizne v rôznych častiach USA. Foto: TASR/AP

V správe zverejnenej izraelskými výskumníkmi sa uvádza, že násilné útoky na Židov v roku 2016 klesli, a to už druhý rok po sebe, hoci ďalšie podoby antisemitizmu sú na vzostupe po celom svete.

Tel Aviv 23. apríla (TASR) - V správe zverejnenej izraelskými výskumníkmi sa uvádza, že násilné útoky na Židov v roku 2016 klesli, a to už druhý rok po sebe, hoci ďalšie podoby antisemitizmu sú na vzostupe po celom svete, predovšetkým v areáloch vysokých škôl v Spojených štátoch.

Výskumníci z Univerzity v Tel Avive dnes informovali, že počet útokov osobitne zameraných proti Židom, ako aj prípadov vandalstva a ďalších násilných činov klesol vlani o 12 percent. Výskumníci zaznamenali 361 takýchto prípadov v porovnaní so 410 incidentmi v roku 2015, ktorý bol vtedy označený za rok s najnižším počtom násilných antisemitských činov za posledné desaťročie.

Správa pripisuje väčšinu poklesu zvýšeným bezpečnostným opatreniam v európskych krajinách.

Pokles násilných činov sa však neodzrkadlil aj v poklese celkového antisemitizmu. V areáloch amerických univerzít nastal 45-percentný nárast iných foriem antisemitizmu, väčšinou urážok a obťažovania židovských študentov, dodáva správa.