Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Správa o Litvinenkovej smrti vychádza aj z tajných vládnych dokumentov

Na snímke londýnsky hotel Millennium v ktorom sa Alexander Litvinenko stretol s bývalým agentom KGB - teraz poslancom Štátnej dumy - Andrejom Lugovým a jeho ruským spoločníkom Dmitrijom Kovtunom. Foto: TASR/AP

Britský vyšetrujúci sudca sir Robert Owen dnes uviedol, že mal prístup k citlivým vládnym materiálom, ktoré sa týkali vyšetrovania.

Londýn 21. januára (TASR) - Britský vyšetrujúci sudca sir Robert Owen dnes informoval, že súd sa pri určovaní miery zodpovednosti Ruska v kauze smrti bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka opieral aj o tajné dokumenty britskej vlády, ale nemôže ich zverejniť.

Owen dnes pred novinármi uviedol, že mal prístup k "citlivým vládnym materiálom, ktoré sa týkali vyšetrovania", ktoré viedol. Podľa jeho slov tieto dokumenty poskytli z právneho hľadiska "prima facie" dostatočné dôvody na vyslovenie predpokladu, že zodpovednosť za Litvinenkovu smrť nesie Rusko.



Zdôraznil pri tom, že vládne materiály boli "natoľko citlivé, že ich nebolo možné prezentovať na žiadnych - verejných ani otvorených - vypočutiach".

Owen dospel k záveru, že "operáciu (ruskej kontrarozviedky) FSB na likvidáciu Litvinenka pravdepodobne odobril (Nikolaj) Patrušev, vtedajší šéf FSB, ako aj prezident (Vladimir) Putin".

Podľa Owena je "silne pravdepodobné", že keď (Andrej) Lugovoj otrávil Litvinenka, urobil tak pod vedením FSB. Dospel som aj k záveru, že (Dmitrij) Kovtun tiež konal pod vedením FSB".

Britský sudca dnes vyhlásil, že si je istý, že to boli Lugovoj a Kovtun, kto Litvinenkovi počas ich spoločného stretnutia, ktoré sa uskutočnilo 1. novembra 2006 v Pine Bar v londýnskom hoteli Millennium, dal do čaju izotop polónia 210.

Stopy tejto vysokorádioaktívnej látky sa potom našli na viacerých miestach britskej metropoly, pripomenula agentúra Reuters.

Právnik Richard Horwell pôsobiaci pri londýnskej polícii podľa Reuters uviedol, že Rusko mohlo mať záujem na Litvinenkovej smrti z viacerých dôvodov: kvôli jeho úteku do Británie, jeho obvineniam z korupcie vzneseným na adresu Kremľa, jeho sympatizovaniu s čečenskými separatistami či jeho tvrdeniam o Putinovom životnom štýle.

Po Litvinenkovej smrti sa britsko-ruské vzťahy dostali na najnižšiu úroveň od konca studenej vojny. Vzťahy sa zatiaľ nepodarilo obnoviť na pôvodnú úroveň, dokonca sa ešte viac skomplikovali po tom, ako Rusko anektovalo donedávna Ukrajine patriaci Krymský polostrov. Jablkom sváru oboch krajín je aj podpora, ktorú Rusko poskytuje režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, analyzuje Reuters.