Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Správny súd v Ríme stopol nariadenie o utratení medvedice

Na archívnej snímke medvedica hnedá. Foto: TASR/AP

Súd pozastavil aj rozhodnutie o utratení staršieho medveďa MJ5, ktorý v marci zranil 39-ročného turistu, avšak doposiaľ sa ho nepodarilo odchytiť.

Rím 14. júla (TASR) - Talianska Štátna rada, pôsobiaca ako správny súd, pozastavila platnosť nariadenia samosprávnych orgánov provincie Tridentsko-Južné Tirolsko o utratení medvedice, ktorá v apríli usmrtila 26-ročného bežca. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Sudcovia skonštatovali, že medvedica by mala byť v záujme verejnej bezpečnosti držaná v zajatí, pričom jej utratenie sa "javí ako neprimerané a v rozpore s nadnárodnými a štátnymi predpismi".

Prípad bude teraz postúpený orgánom v Tridentsku za účelom predloženia ďalších dôkazov. Konečné rozhodnutie v prípade sa očakáva až v decembri.

Sedemnásťročnú medvedicu hnedú s označením JJ4 držia v zajatí od aprílového incidentu. Predtým údajne zranila iných dvoch ľudí. Samospráva tlačí na jej utratenie, proti sú skupiny bojujúce za práva zvierat.

Súd pozastavil aj rozhodnutie o utratení staršieho medveďa MJ5, ktorý v marci zranil 39-ročného turistu, avšak doposiaľ sa ho nepodarilo odchytiť.

Rozhodnutie súdu privítala skupina na ochranu zvierat LAV, ktorá navrhuje presun medvedice JJ4 do Rumunska.

Šéf samosprávy provincie Tridentsko Maurizio Fugatti, kde sa incidenty odohrali, presadzoval usmrtenie týchto medveďov. Koncom apríla po útoku medvedice vydal dekrét, ktorým ju nariaďoval zastreliť. Miestny správny súd jeho účinnosť však na podnet zoskupení na ochranu zvierat pozastavil.

V okolí mesta Trident na severe Talianska v posledných rokoch zaznamenali niekoľko útokov medveďov. Oblasť Tridentska bola v roku 1999 znovu osídlená medveďmi v rámci programu financovaného Európskou úniou.