Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Predbežnú správu o havárii lietadla AirAsia nezverejnia

Šéf indonézskej záchrannej a pátracej služby (BASARNAS) Fransiskus Bambang Sulistyo ukazuje jeden z veľkých objektov, ktorý by mal patriť indonézskemu Airbusu A320-200 spoločnosti AirAsia počas tlačovej konferencie v Jakarte 3. januára 2015. Foto: TASR/AP

"Pátracia operácie bude pokračovať," uviedol šéf Národnej pátracej a záchrannej služby.

Jakarta 28. januára (TASR) - Indonézska civilná pátracia a záchranná služba dnes oznámila, že bude pokračovať v hľadaní pozostatkov obetí po havárii dopravného lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa minulý mesiac zrútilo do Jávskeho mora. Pri nešťastí zahynulo všetkých 162 ľudí na palube stroja, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

"Pátracia operácie bude pokračovať," oznámil novinárom šéf Národnej pátracej a záchrannej služby Fransiskus Solistyo. Na dne mora spočíva aj trup lietadla, keďže tímom sa ho nepodarilo vytiahnuť na hladinu.

Indonézska armáda v utorok ukončila pátranie a vyťahovanie tiel z mora a odvolala svoj personál - urobila tak mesiac po leteckej katastrofe. "Trup lietadla už nie je neporušený a po mesiaci na morskom dne je krehký ako sušienky. Je teda veľmi ťažké vyzdvihnúť ho odtiaľ," povedal veliteľ ozbrojených síl, generál Muldoko.

Mnoho potápačov museli hospitalizovať s vážnou dekompresnou chorobou po tom, čo trávili v mori celé dni, vysvetlila armáda.

Indonézski vyšetrovatelia už odovzdali predbežnú správu o havárii, a to Medzinárodnej organizácii pre civilné letectvo (ICAO), informovali dnes predstavitelia.

"Správa bola poslaná medzinárodnej organizácii, ale nebude zverejnená," uviedol Nurcahyo Utomo z Národnej komisie pre bezpečnosť dopravy.

ICAO vyžaduje predbežnú správu vždy do 30 dní od leteckého nešťastia, dodal Utomo.

Správa obsahuje všeobecné informácie, ako je počet pasažierov a podrobnosti o lietadle, ale nie je v nej uvedená analýza údajov z čiernych skriniek, čiže záznamníkov.

Indonézsky Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Letecké nešťastie nikto neprežil. Pravdepodobnou príčinou nehody bolo nepriaznivé počasie, ktoré v ten deň nad Jávskym morom vládlo. Z lietadla sa podarilo vyzdvihnúť obe čierne skrinky, údaje z ktorých indonézske úrady v súčasnosti ešte analyzujú.

Celkovo bolo z mora vytiahnutých 70 tiel, informovala tlačová agentúra DPA.