Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sprievodca obradom korunovácie britského kráľa Karola III.

Na snímke obraz britského kráľa Karola III. a zarámované fotografie zdobia výklad v Londýne 4. mája 2023. Foto: TASR/AP

Cirkevnému obradu bude predchádzať sprievod, ktorý vyrazí od Buckinghamského paláca a povedie k západnej bráne Westminsterského opátstva.

Londýn 5. mája (TASR) - Milióny ľudí v Spojenom kráľovstve i mimo neho budú v sobotu sledovať korunováciu britského kráľa Karola III. a jeho manželky Kamily. Korunovácia sa skladá z cirkevného obradu a slávnostného predstavenia nového kráľa verejnosti. TASR na základe informácií britských televízií BBC a Sky News prináša prehľad všetkého, čo sa bude v sobotu diať.

Korunovačná ceremónia vo Westminsterskom opátstve sa začne o 11.00 h miestneho času (12.00 SELČ) a potrvá približne dve hodiny. Cirkevnému obradu bude predchádzať sprievod, ktorý vyrazí od Buckinghamského paláca a povedie k západnej bráne Westminsterského opátstva.

Obrad vo Westminsterskom opátstve povedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby a bude pozostávať z piatich častí – predstavenia kráľa, zloženia prísahy, pomazania, investitúry a nasadenia koruny, intronizácie a prijímania sľubov vernosti. Následne bude korunovaná kráľovná-manželka Kamila.

Predstavenie kráľa

V strednej časti Westminsterského opátstva, ktoré je postavené na pôdoryse kríža, bude kráľ Karol predstavený ľudu. Postaví sa k 700 rokov starej korunovačnej stolici a postupne sa čelom otočí na štyri strany kríža, ktorý vytvárajú chrámové lode. Následne ho vyhlásia za "nesporného kráľa" krajiny. Táto tradícia siaha do čias Anglov a Sasov a je spojená s procedúrami Witanu, rady starších, ktorá slúžila ako poradný orgán kráľov.

Prísaha

Pred zložením prísahy arcibiskup Welby uzná zastúpenie viacerých vierovyznaní v Spojenom kráľovstve a za anglikánsku cirkev prisľúbi, že sa bude usilovať o zabezpečenie podmienok, aby veriaci z rozličných náboženstiev mohli slobodne praktizovať svoju vieru. Následne vyzve kráľa, aby zložil prísahu.

Zákon z roku 1688 vyžaduje od kráľa prísahu, v ktorej sa zaväzuje vládnuť podľa zákona a podporovať anglikánsku cirkev. Jednotlivé časti prísahy sú sformulované do otázok, na ktoré bude Karol odpovedať s rukou položenou na Biblii.

Kráľ okrem toho zloží ešte jednu prísahu, v ktorej sa vyhlási za "verného protestanta".

Na snímke britský umelec Julian Beaver dokončuje svoje dielo, ktoré zobrazuje britského kráľa Karola III. v Londýne 4. mája 2023.
Foto: TASR/AP


Pomazanie

Z kráľa snímu korunovačné rúcho a posadí sa korunovačnú stolicu. Canterburský arcibiskup následne urobí špeciálnym korunovačným olejom kráľovi na hlavu, hruď a ruky krížik. Pomazanie má poukázať na svetské i duchovné postavenie vládcu, ktorý je zároveň hlavou anglikánskej cirkvi.

Kráľ bude mať počas pomazania oblečenú len jednoduchú bielu košeľu, čím dá najavo, že pred Boha predstupuje ako jeho služobník.

Pomazanie prebehne za plátnom, keďže tento okamih sa považuje za najposvätnejšiu časť celého obradu.

Investitúra

Panovník najskôr dostane do rúk korunovačné insígnie vrátane kráľovského jablka, korunovačného prsteňa či žeziel s krížom a holubicou. Následne arcibiskup Welby položí Karolovi na hlavu korunu svätého Eduarda. Kráľ ju bude mať v tejto chvíli na hlave prvý a posledný raz v živote. Zároveň sa na dve minúty rozozvučia zvony Westminsterského opátstva, zaznejú fanfáry a na mnohých miestach v Spojenom kráľovstve odpália slávnostné delostrelecké salvy.

Intronizácia a skladanie sľubov vernosti

V poslednej časti ceremónie sa kráľ posadí na trón a ujme sa vlády. Tento rituál má korene v dávnych korunováciách, keď kráľa korunovali na vŕšku a následne ho vyzdvihli šľachtici na plecia, aby ho mohli všetci vidieť.

Po usadení sa na trón tradične vzdávajú kráľovi hold ostatní členovia kráľovskej rodiny a iní šľachtici tak, že mu prisľúbia vernosť a pobozkajú pravú ruku. Jediným kráľovským vojvodom, ktorý si pred panovníka v sobotu kľakne a sľúbi mu vernosť, bude následník trónu, Karolov syn princ William.

Sľub vernosti tentoraz nebudú skladať ďalší šľachtici. Namiesto toho arcibiskup po prvýkrát vyzve na pripojenie sa k sľubu vernosti všetkých prítomných aj tých Britov, ktorí budú obrad sledovať prostredníctvom televízneho či rozhlasového prenosu. Podľa organizátorov ide o dôležitú zmenu v korunovačnej tradícii.

Korunovácia Kamily

Po vzdaní úcty kráľovi prebehne pomazanie, korunovácia a intronizácia kráľovnej-manželky Kamily. Pôjde o jednoduchší obrad, kráľovná-manželka nebude skladať ani prísahu.

Jej pomazanie neprebehne v skrytosti ako v prípade kráľa. Na hlavu jej arcibiskup položí korunu kráľovnej Márie. Je to po prvýkrát, čo na korunováciu kráľovnej-manželky nevyrobili novú korunu, ale použijú doterajšiu.

Na záver obradu prijmú Karol s Kamilou eucharistiu. Potom sa postavia zo svojich trónov a prejdú do Kaplnky svätého Eduarda, ktorá sa nachádza za hlavným oltárom. Tu Karolovi snímu korunu svätého Eduarda a na hlavu mu položia britskú imperiálnu korunu, ktorú bude mať aj počas sprievodu smerujúceho späť do Buckinghamského paláca. Na záver kráľ s kráľovnou a ďalšími členmi kráľovskej rodiny pozdravia z balkóna Buckinghamského paláca verejnosť na bulvári The Mall.

Britská kráľovná manželka Kamila diskutuje s pozvanými hosťami na kráľovskom záhradnom večierku, ktorý sa konal pri príležitosti blížiacej sa korunovácie v Buckinghamskom paláci v Londýne v stredu 3. mája 2023.
Foto: TASR/AP


Čo bude mať Karol III. oblečené počas korunovácie?


Britský kráľ Karol III. bude mať počas svojej korunovácie oblečené ťažké zlaté róby inšpirované kňazským odevom. TASR prináša na základe informácií agentúry AFP a oficiálnej webovej stránsky britskej kráľovskej rodiny prehľad oblečenia, ktoré bude použité počas korunovácie britského kráľa.

S ohľadom na udržateľnosť a praktickosť bude použijú odevy z korunovácií kráľovnej Alžbety II. z roku 1953, ale aj kráľov Juraja VI. z roku 1937 a Juraja V. ešte z roku 1911.



Štátne (parlamentné) rúcho

Pri príchode do Westminsterského opátstva bude mať kráľ na sebe karmínovočervené štátne (parlamentné) rúcho Juraja VI. Jeho manželka Kamila príde v štátnom rúchu kráľovnej Alžbety II. Podšívku a čipku Karolovho rúcha už pred korunováciou zakonzervovalo krajčírstvo Ede and Ravenscroft. Toto najstaršie fungujúce londýnske krajčírstvo šije oblečenie na každú korunováciu od korunovácie kráľa Viliama III. a kráľovnej Márie II. v roku 1689.

Podľa AFP Buckinghamský palác nepotvrdil, či bude mať pri príchode Karol pod rúchom oblečenú vojenskú uniformu.



Colombium sindonis

Počas pomazania bude mať Karol na sebe jednoduchú bielu košeľu, na ktorú si po pomazaní oblečie tuniku colombium sindonis. Ide o bielu ľanovú tuniku, ktorá sa pri krku zapína jedným gombíkom. Túto tuniku mal počas korunovácie na sebe aj Juraj VI.



Vrchná tunika

Po pomazaní si Karol oblečie vrchnú tuniku zo zlatého hodvábu s dlhými rukávmi. Táto vrchná tunika váži asi dva kilogramy. Bola pôvodne vyrobená pre kráľa Juraja VI., no na svojej korunovácii ju použila aj Karolova matka Alžbeta II.

Vrchná tunika sa od stredoveku veľmi nezmenila. Jej vzhľad je založený na kňazskom odeve.

Žena pózuje vedľa umeleckej inštalácie na počesť korunovácie kráľa Karola III. v Londýne 4. mája 2023.
Foto: TASR/AP


Korunovačný opasok

Je vyrobený z vyšívanej zlatej tkaniny a Karol si ho nasadí na vrchnú tuniku. Na zlatej pracke opasku sú umiestnené národné symboly. Opasok bol vyrobený v roku 1937 a počas ceremónie naň pripnú kráľovský meč, ktorým má panovník brániť dobro a trestať zlo.



Kráľovská štóla

Vyšívaný pás zo zlatého hodvábu, ktorý Karolovi položia na plecia na vrchnú tuniku. Poukazuje opäť na súčasť kňazského odevu.



Ríšsky plášť

Tento plášť siahajúci až na zem sa oblieka na vrchnú tuniku. Bol vyrobený na korunováciu kráľa Juraja IV. v roku 1821 a ide o najstarší odev, ktorý bude mať Karol v sobotu na sebe.

Je vyrobený zo zlatého plátna pretkaného farebnými niťami. Pri krku sa zapína zlatou sponou zdobenou orlom. Zlatý plášť je zdobený červenými ružami, modrými kvetmi bodliaka, zelenými trojlístkami, heraldickými symbolmi ľalie a orlami. Váži tri až štyri kilogramy.

Karolovi bude s obliekaním tohto plášťa pomáhať jeho syn, následník trónu princ William.



Korunovačná rukavica

Kráľ bude mať na pravej ruke navlečenú bielu koženú rukavicu. Takto bude počas korunovácie držať žezlo s krížom. Rukavica bola vyrobená pri príležitosti korunovácie Juraja VI. Manžeta rukavice je ozdobená národnými symbolmi vrátane ruží, trojlístkov, bodliakov a žaluďov a je vyšívaná zlatými niťami.



Ríšske rúcho

Toto rúcho si kráľ oblečie po korunovácii pri odchode z Westminsterského opátstva. Rúcho použil už jeho starý otec a je vyrobené z purpurového hodvábu a vyšívané zlatými niťami.

Na snímke britský kráľ Karol III. a britská kráľovná manželka Kamila počas kráľovského záhradného večierku pri príležitosti osláv korunovácie 3. mája 2023 v Buckinghamskom paláci v Londýne.
Foto: TASR/AP